SAD: 116 osuđenih na smrt zapravo nevino

BROJ osuđenih na smrt koji su kasnije proglašeni nevinima u SADu, otkad je Vrhovni sud uveo smrtnu kaznu 1976. godine, popeo se na 116, piše u izvješću koje je u srijedu objavio Centar za informiranje o smrtnoj kazni.

"Sto šesnaest osoba napustilo je hodnik smrti nakon što su oslobođeni optužbi podnesenih protiv njih, među kojima 16 osoba tijekom zadnjih 20 mjeseci", ističe se u izvješću naslovljenu "Nevinost i kriza američke smrtne kazne".

"Ti su zatočenici proveli ukupno više od tisuću godina očekujući oslobađanje. Broj proglašenih nevinima jasno je povećan što navodi na sumnju o vjerodostojnosti cijelog sustava", dodaju autori izvješća.

Centar za informiranje o smrtnoj kazni ističe da se povećanje broja osuđenika na smrt koji su potom proglašeni nevinima objašnjava korištenjem tehnologije DNK u istragama. Ta je tehnologija uz "pomno preispitivanje brojnih slučajeva dovela do otkrića sve većeg broja tragičnih pogrešaka", ističe se.

Centar koji se zalaže za ukidanje smrtne kazne u SAD-u smatra, međutim, da je odgovor vlade na te pogreške "bio u najboljem slučaju mlak".

"Službena inercija ostaje najveća prepreka promjenama", dodaje se iz centra.

Pročitajte više