SAD ĆE DATI IZRAVNU POMOĆ PALESTINSKIM VLASTIMA

Američka vlada uklonila je prepreke za izravnu pomoć Palestinskim vlastima u iznosu od 20 milijuna dolara, javili su u srijedu američki mediji.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage potpisao je izuzeće od odluke Kongresa o zabrani izravne američke pomoći Palestinskim vlastima, koja je bila usmjerena protiv palestinskog predsjednika Yassera Arafata kojega SAD optužuje za korupciju, javio je Associated press pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Početna pomoć od 20 milijuna dolara nije velika, ali označava jačanje angažmana vlade predsjednika Busha u mirovnom procesu na Bliskom istoku i potporu palestinskom premijeru Mahmoudu Abbasu.

Ovim potezom SAD također mogu izbjeći Arafata dajući pomoć izravno Palestincima.

Odluka o izravnoj pomoći dolazi nakon nedavnog posjeta bliskoistočnoj regiji savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice tijekom koje je palestinski ministar financija Salam Fayyad zamolio za izravnu asmeričku pomoć, piše u srijedu The Washington Post.

Tih 20 milijuna dolara samo je dio ukupne pomoći u iznosu većem od 200 milijuna dolara koliko će SAD u raznim oblicima dati Palestincima ove godine.

Sjedinjene Države će u ovoj fiskalnoj godini koja završava u rujnu dati humanitarnoj agenciji Ujedinjenih naroda koja pomaže Palestincima 95 milijuna dolara i 125 milijuna dolara nevladinim organizacijama koje rade s Palestinskim vlastima.



(Hina) sl sd

Pročitajte više