SAD će financirati uklanjanje oružja u Rusiji

AMERIČKI predsjednik George W. Bush potpisao je poseban nalog za odmrzavanje skoro pola milijarde dolara pomoći Rusiji radi osiguravanja ili likvidiranja nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja, piše u utorak list USA Today.

Nalog će okončati jednogodišnju zabranu trošenja tih novaca koju su nametnuli republikanci u američkom Kongresu tražeći da vlada posvjedoči da Rusija provodi svoja obećanja o nadzoru oružja. Oni su sumnjali da je Rusija stvarno predana uništenju oružja masovnog uništenja.

Više od 150 milijuna dolara predviđeno je za izgradnju postrojenja za uništavanje streljiva s kemijskim punjenjem u Šučju u Rusiji, gdje je skoro 2 milijuna topničkih granata napunjenih smrtonosnim nervnim plinovima smješteno u ruševnim, slabo čuvanim štagljevima, piše list.

Amerikanci strahuju da bi neka od oružja mogla pasti u ruke njihovim neprijateljima i teroristima.

Do sada je iz okvira američkog Programa za smanjenje prijetnje potrošeno 4 milijarde dolara da bi zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza uništile ili osigurale oružje masovnog uništenja naslijeđeno od Sovjetskog Saveza.

Iz toga fonda je financirano demontiranje jednog od najvećih svjetskih postrojenja za proizvodnju biološkog oružja u Kazahstanu i deaktivirano više od 6.000 nuklearnih bojevih glava u nizu bivših sovjetskih republika.

Bush je nalog potpisao u petak i o tome će Kongres obavijestiti početkom sljedećeg tjedna.

Najveći dio novca, oko 450 milijuna dolara, bit će utrošeno u Rusiji, koja je zadržala glavninu bivšeg sovjetskog arsenala.

Pročitajte više