SAD će ići protiv nuklearnog izvoza Sjeverne Koreje

PRIZNAJUĆI da se Sjeverna Koreja možda neće moći odvratiti od proizvodnje plutonija za nuklearno oružje, američki predsjednik George W. Bush nastoji dobiti međunarodnu potporu radu spriječavanja izvoza sjevernokorejskog nuklearnog materijala, piše u ponedjeljak The New York Times.

Bush je o novom pristupu razgovarao u subotu s australskim premijerom Johnom Howardom nakon informacija koje su dobili od američkog pregovarača sa Sjevernom Korejom Jamesa Kellyja, piše list pozivajući se na američke i strane dužnosnike.

Američka politika je u posljednjih desetak godina bila usmjerena ka spriječavanju Sjeverne Koreje da proizvede plutonij ili obogaćeni uranij.

Novo usmjerenje na spriječavanje prodaje nuklearnog materijala drugim zemljama ili terorističkim skupinama odraz je zaključka obavještajne zajednice da ne mogu ustanoviti je li Sjeverna Koreja blefirala kada je prošlog mjeseca ustvrdila da je preradila dovoljno iskorištenog nuklearnog goriva za izradu velikog broja nuklearnog oružja.

"Predsjednik je rekao da glavna briga nije što oni imaju, nego kamo to ide", navodi list riječi dužnosnika upoznatog s razgovorima Busha i Howarda. "On je vrlo pragmatičan u tom pogledu, a realnost je da vjerojatno nećemo znati razmjer onoga što proizvode. Tako je cijela stvar u spriječavanju da plutonij ode dalje".

(Hina) sl rb

Pročitajte više