SAD će razmotriti pomoć Palestincima

SJEDINJENE DRŽAVE razmotrit će sve aspekte svoje pomoći Palestincima ako militantna skupina Hamas bude preuzela kontrolu nad palestinskom vladom, priopćio je u petak američki State Department.

"Mi ne osiguravamo novac terorističkim organizacijama", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Hamas, koji Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom, pobijedio je na ovotjednim parlamentarnim izborima i vjerojatno će formirati novu palestinsku vladu.

McCormack je rekao kako će se u razmatranju pomoći SAD rukovoditi svojim zakonima i politikom koji se protive davanju novca terorističkim organizacijama.

Za 2006. Sjedinjene Države su predvidjele izravnu pomoć od 150 milijuna dolara za palestinske razvojne programe i 84 milijuna dolara koji idu preko Ujedinjenih naroda.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice će u ponedjeljak u Londonu pitanje pomoći pokrenuti na sastanku diplomatske četvorke, SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije, koja stoji iza mirovnog plana "putokazi" za Izrael i Palestince.

Četvorka je nakon pobjede Hamasa u zajedničkoj izjavi priopćila kako postoji "temeljno proturječje između oružane skupine, aktivnosti milicije i izgradnje demokratske države".

U priopćenju se ističe da rješenje sukoba Izraela i Palestinaca zacrtano u mirovnom planu koje predviđa postojanje dvije države Izraela i Palestinske države zahtijeva da se svi sudionici "odreknu nasilja i terorizma, prihvate pravo Izraela na postojanje i razoružaju se".

Hamas, militantna islamska skupina, poziva na uništenje Izraela i izvela je niz terorističkih napada na tu zemlju.

Američki predsjednik George W. Bush je u četvrtak također pozvao Hamas da se odrekne terorizma i prihvati pravo Izraela na postojanje. "Ako je vaša platforma uništenje Izraela to znači da niste mirovni partneri", rekao je.

Bush je kazao da SAD neće imati posla sa strankom koja traži uništenje Izraela. On je ipak ustvrdio kako "mir nikad nije mrtav" jer ga ljudi žele.

Pročitajte više