SAD demantira optužbe Irana: Nismo krivi za smrt iranskog fizičara

AMERIČKI State Department odbacio je danas tvrdnje iranskih vlasti kako su američki i izraelski tajni agenti krivi za smrt iranskog fizičara Massouda Ali Mohammadija, nazvavši takve optužbe "apsurdnima".

Ali Mohammadi, nuklearni fizičar i predavač na Sveučilištu u Teheranu, ubijen je jučer u atentatu bombom u blizini svojeg doma u Teheranu. Iranski su mediji na dan atentata Ali Mohammadija nazvali "čovjekom odanim revoluciji" i bliskog vladinim krugovima, no u današnjim izdanjima se tvrdi kako on nije bio uključen u iranski nuklearni program te da je, posve suprotno, potpisao peticiju opozicije za obustavljanje nuklearnih istraživanja.

Iranska je televizija izvijestila kako prve informacije sa mjesta atentata govore da je eksplozivna naprava po svojem sastavu i mehanizmu aktiviranja vrlo slična onima kakve izrađuju pripadnici tajnih službi nekoliko zemalja u svijetu, posebno izraelskog Mossada, dok drugi izvještaji upućuju na to kako je fizičara ubila "antirevolucionarna i arogantna sila, slična onoj kakva dolazi od zemalja Zapada", te da se u atentatu osjeća "potpis cionista (Izraela), Amerike i njezinih uhvaćenih agenata".

Različiti medijski izvori ne slažu se niti oko tvrdnje je li ubojstvo Massouda Ali Mohammadija imalo bilo kakvu političku konotaciju, jer se u pojedinim izvještajima tvrdi kako Mohammad nije bio nuklearni fizičar, već da je njegovo polje djelovanja bilo isključivo kvantna fizika. Činjenicu da ubijeni profesor nije bio politička figura potvrdili su i predstavnici Sveučilišta u Teheranu, no neki drugi izvori spominju kako je Ali Mohammadijevo ime bilo na popisu pristalica opozicijskog vođe Mir Hossein Mousavija i prije predsjedničkih izbora održanih u lipnju prošle godine.

Pročitajte više