SAD: Diplomatski prozor za Irak se zatvara

MOGUĆNOSTI za nastavak diplomatske akcije s Irakom se iscrpljuju, a brzo približava vrijeme za Vijeće sigurnosti UN-a da donese odluku, rekao je u srijedu američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte.

Vijeće sigurnosti održalo je u srijedu cjelodnevnu zatvorenu sjednicu kako bi procijenilo izvješća glavnih inspektora oružja UN-a o proteklih 60 dana inspekcije iračkog oružja.

Šef UN-ova Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) Hans Blix i direktor UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei kazali su u ponedjeljak Vijeću sigurnosti da Irak formalno surađuje i omogućuje pristup inspektorima. Blix je međutim naglasio da su mnoga bitna pitanja eventualnog postojanja iračkoga oružja masovnog uništenja ostala otvorena.

Na raspravu Vijeća sigurnosti utjecala je posebice najava predsjednika Georgea W. Busha u utorak u govoru o stanju nacije da će državni tajnik Colin Powell na sastanku s Vijećem otkriti neke tajne obavještajne podatke o iračkom oružju. Powell će se Vijeću sigurnosti obratiti na javnoj sjednici 5. veljače, a brojni ministri vanjskih poslova zemalja članica Vijeća namjeravaju nazočiti sastanku.

Govoreći novinarima pred salom u kojoj Vijeće drži sastanke Negroponte je rekao da su Sjedinjene Države uvjerene da Irak i dalje nastavlja svoje programe oružja masovnog uništenja.

´Jasno da predsjednik ne bi ponudio da tajnik Powell dođe i informira slijedeće srijede da ne vjerujemo da je to tako´, rekao je on.

´Mislimo da se vrijeme za diplomatsku akciju sužava, da se diplomatski prozor zatvara´, kazao je američki veleposlanik.

´Osjećamo da se vrijeme za donošenje odluka brzo približava. Nemamo na pameti određene rokove, ali je situacija žurna´, rekao je on.

Kako su veleposlanici napuštali sastanak i govorili novinarima pokazivali su podijeljenost oko pitanja koliko još vremena treba dati UN-ovim inspektorima, ali i jedinstven stav da Irak treba ojačati suradnju i uvidjeti da mu vrijeme istječe da se mirno razoruža.

Glede vremena stajališta su se kretala od stava sirijskog veleposlanika Mikhaila Wehbe da se inspektorima mora dati ´dovoljno vremena da završe posao´ do izjave španjolskog veleposlanika Inocencia Ariasa da treba dati ´kratko vrijeme´.

Arias je kazao kako dvoji da će inspekcija dati bilo što značajno bez aktivne suradnje Iraka na koju ga obvezuje Rezolucija 1441.

Činjenica da se ne zna što je sa 6.500 kemijskih bombi nije trivijalna stvar, kazao je Arias. ´U kojoj zemlji u svijetu može iščeznuti 6.500 -- ne jedna ili dvije ili tri ili pet -- nego 6.500 bombi?´

Bugarski veleposlanik Stefan Tafrov je rekao kako se nada da se Vijeće može ujediniti da bi riješilo ovu krizu mirnim sredstvima, ali da je njegova zemlja ´veoma razočarana dosadašnjom iračkom suradnjom´.

Njemački veleposlanik Guenter Pleuger je rekao kako, imajući na umu da bi uskoro trebali biti u punom broju, inspektorima treba dati više vremena. On je napomenuo kako Irak treba shvatiti da je nužno da aktivno surađuje.

Britanski veleposlanik Jeremy Greenstock kazao je da je Blixovo izvješće izmijenilo karakter rasprave.

´Nismo dobili ništa osim djelomične, pasivne suradnje´, rekao je on. ´Nešto malo pristupa, da, ali i sve jasnije izvrdavanje, zastrašivanje i zlostavljanje. Pitanje je shvaća li Irak ili ne da je igra gotova?´

Francuski veleposlanik Jean-Marc de la Sabliere kazao je da Vijeće sigurnosti mora ´odlučno slijediti put inspekcije´.

On je dodao, međutim, da Irak ´mora aktivnije surađivati u skladu s Rezolucijom 1441. Sadašnja razina iračke suradnje nije dovoljna. Bitno je za Irak da učini više. Irak mora pojačati suradnju tako da olakša rad inspektora´.

ElBaradei je rekao novinarima da je situacija njegovih inspektora drugačija od one drugih koji tragaju za kemijskim i biološkim oružjem i zabranjenim raketnim programima.

´Mi smo krenuli s druge osnovice´, rekao je on. ´U 1998. mi smo neutralizirali irački program nuklearnog oružja. Mi također imamo vrlo rafinirane tehnike za otkrivanje radioaktivnosti u Iraku tako da možemo ostvariti napredak u poslu´.

´Ipak, sve dok inspektori kemijskog i biološkog oružja i inspektori za rakete ne naprave podjednak napredak Irak neće krenuti naprijed´, rekao je ElBaradei.

´Trebamo -- a Irak bi to trebao razumjeti -- napraviti brz napredak na svim frontama. Irak treba pokazati aktivnu potporu narednih nekoliko tjedana, jer svi znamo da vrijeme istječe i da međunarodna zajednica postaje nestrpljiva´, rekao je ElBaradei.

Pročitajte više