SAD do sada izbjegao veći broj slučajeva SARS-a

Sjedinjene Države su do sada imale mali broj slučajeva SARSa, te su poduzele jake mjere zdravstvene zaštite da bi spriječile epidemije poput onih u Kini, Hong Kongu i Torontu.

Od atipične upale pluća do sada je oboljelo oko 4.600 ljudi u svijetu, a 293 je umrlo. Sjedinjene Države do sada su zabilježile 41 slučaj i niti jedan slučaj smrti. Američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti iz Atlante (CDCP) izvijestio je i o dodatnih 213 slučajeva u kojima sumnja na SARS.

Sjedinjene Države su poduzele opsežne mjere zaštite od ove bolesti koju izaziva virus, usredotočene na bolnice koje su bile središte širenja svagdje gdje je nova infekcija postala problem. Oboljeli pacijenti prenijeli su virus stotinama bolničkih radnika koji su ga opet prenosili dalje.

Američke bolnice testiraju sve pacijente u kojih utvrde simptome slične onima kod SARS-a, kao što su groznica i kašalj. Svaki pacijent za kojeg se i najmanje sumnja da bi mogao biti zaražen SARS-om odmah se izdvaja u posebne izolirane prostorije, a kontakt s takvim pacijentima moguć je samo uz nošenje maske, zaštitnih naočala, rukavica i pregače.

Američki predsjednik George W. Bush dodao je SARS na popis bolesti zbog kojih se može nametnuti karantena.

"Ne očekujem da će se to dogoditi, ali smo pripravni učiniti to ako budemo morali", rekla je u nedjelju za televiziju Fox News direktorica CDCP-a Julie Gerberding.

"Stavili smo poseban naglasak na rano otkrivanje", rekla je ona, dodajući da su pod posebnom paskom zdravstvene ustanove.

Anthony Fanuci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti kazao je nema znakova širenja bolesti u Sjedinjenim Državama.

Govoreći na televiziji ABC Fanuci je rekao kako su Sjedinjene Države imale sreću da se, kada se bolest pojavila u SAD-u, već znalo da je uzrokuje plućni virus koji se širi s čovjeka na čovjeka.

On je međutim upozorio da se bolest i dalje mora uzimati vrlo ozbiljno "jer ima potencijal da izmakne kontroli".

Mjere opreza u Sjedinjenim Državama do sada su spriječile epidemije koje su se dogodile u drugim zemljama. Zdravstveni dužnosnici, međutim, upozoravaju da budnost varira od bolnice do bolnice i strahuju od mogućnosti da neki visokozarazan pacijent isklizne čak i kroz najgušću mrežu sigurnosti.

"Potrebna je samo kombinacija visokozarazne osobe i nezaštićenog izlaganja da otpočnu lanac prenošenja", rekla je ranije Gerberding.

Glede mogućeg cjepiva protiv bolesti Fanuci je rekao kako mogu proći godine dok se ono razvije. On je međutim kazao kako je dobra vijest da virus odlično uspijeva u tkivnim kulturama što može olakšati pronalaženje lijeka. "Imamo ga u rukama. Posjedujemo njegov genetički niz", kazao je on.

Pročitajte više