SAD: Dokazi o unaprijed smišljenoj zasjedi na Aung San Suu Kyi

STATE Department je u četvrtak objavio da je ispitivanje mjesta, gdje je čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi uhićena prošli tjedan, iznijelo dokaze da se radi o "unaprijed smišljenoj zasjedi" koju su izveli "vladini plaćenici".

Dobitnica Nobelove nagrade za mir uhićena je tijekom političke turneje i od tada je zatvorena u tajnom logoru vladajuće hunte u Yangonu, 40 kilometara od glavnog grada Rangoona.

Dužnosnici američkog veleposlanstva u Yangonu posjetili su Aung San Suu Kyi 30. svibnja nakon napada na nju i na njezinu stranku, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Reeder.

"Otkrili su da je na automobil Aung San Suu Kyi izvedena zasjeda", dodao je. "Okolnosti i svjedočanstva ljudi iz regije pokazali su da su napad izveli vladini plaćenici".

"Pozivamo Mirovno vijeće države i razvoja (SPDC, na vlasti) da iznese sve podatke o poginulima, ranjenim i nestalim osobama", dodaje se u priopćenju State Departmenta.

"Progon i izolacija Aung San Suu Kyi i drugih članova njene stranke nedopustivi su. Pozivamo SPDC da ih odmah oslobode", navodi se u tekstu priopćenja State Departmenta.

(Hina) bis

Pročitajte više