SAD i BiH potpisali memorandum o kontroli izvoza oružja

SJEDINJENE Države i Bosna i Hercegovina potpisale su memorandum o razumijevanju koji će pomoći BiH da kontrolira izvoz osjetljive vojne tehnologije, priopćio je u utorak State Department.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage sastao se u ponedjeljak u Washingtonu s bosanskohercegovačkim premijerom Adnanom Terzićem i ministrom vanjskih poslova Mladenom Ivanićem.

Armitage i Ivanić potpisali su memorandum o razumijevanju o sustavu dozvola za kontrolu izvoza koji će pomoći BiH da razvije državni sustav za kontrolu izvoza osjetljivih vojnih tehnologija, priopćio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Philip Reeker.

Sjedinjene Države nastoje osigurati da BiH učinkovito nadzire izvoz oružja nakon otkrića početkom ove godine da su iz Zrakoplovnog zavoda Orao iz Bijeljine u Republici Srpskoj, Iraku prije početka rata isporučivani dijelovi za zrakoplov ruske proizvodnje MIG 21 te druga vojna oprema.

Armitage, Terzić i Ivanić suglasili su se da je potrebno "ubrzati gospodarske i vojne reforme u Bosni i Hercegovini, te o bitnoj ulozi koju Sjedinjene Države nastavljaju igrati u održavanju mira na Balkanu", kaže priopćenje.

Zamjenik američkog državnog tajnika Armitage naglasio je potporu Sjedinjenih Država reformi vojske u BiH i "brzom ulasku BiH u program Partnerstvo za mir i konačno u NATO", rekao je Reeker.

Armitage je također naglasio kako BiH treba pojačati napore u borbi protiv trgovine ljudima u sljedeća tri mjeseca kako bi izbjegla ograničenja američke pomoći.

State Department je u najnovijem izvješću o trgovini ljudima u svijetu naveo petnaest zemalja, među kojima i BiH, koje ne udovoljavaju minimalnim standardima u borbi protiv trgovine ljudima i čije vlade ne čine napore da bi to postigle. Ako do 1. listopada BiH ne pojača borbu protiv trgovine ženama radi prostitucije, Sjedinjene Države bi joj mogle ukinuti pomoć koja nije humanitarnog karaktera i koja se ne tiče trgovine, i usprotiviti se pomoći međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnoga monetarnog fonda i Svjetske banke.

Pročitajte više