SAD i 14 zemalja Europske unije protjeruju ruske diplomate

Foto: 123rf

SAD i 14 zemalja Europske unije u ponedjeljak su protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije. To je zajednički odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.
 
Washington je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Trump se na ovaj potez odlučio u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.
 
Ta odluka je nastavak na izgon ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su napustili svoje veleposlanstvo nakon isteka ultimatuma Londona i mjera odmazde na trovanje Skripala.
 
Imaju tjedan dana da napuste SAD
 
Visoki dužnosnik Bijele kuće kazao je da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku.
 
Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Konačna odluka ovisila je i o tome kako će europske prijestolnice odgovoriti na napad nervnim otrovom.
 
Reagirale i Njemačka i Ukrajina
 
Ukrajina je danas objavila da protjeruje 13 ruskih diplomata, a Njemačka četiri.
 
"U nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira", kazao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 
"U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU-a, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 12 diplomata", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Pročitajte više