SAD i Irak opovrgli informacije o al-Dourijevu uhićenju

AMERIČKA je vojska u nedjelju opovrgla izvješća iračke vlade prema kojima je bivši drugi čovjek režima Sadama Huseina Izzat Ibrahim al-Douri uhićen u američko-iračkoj akciji, a umiješanost u bilo kakvu akciju opovrgla je i iračka Nacionalna garda, javljaju agencije.

Ranije je glasnogovornik iračkog ministarstva obrane u programu al-Jazeere izjavio kako je al-Douri uhićen u napadu na Tikrit pri čemu je poginulo 70 njegovih pristalica, a 80 ih je ozlijeđeno.

Američka je vojska priopćila kako "multinacionalne vojne snage ne drže al-Dourija u zatočeništvu", prenosi agencija dpa. Agencija Reuters javila je da je Nacionalna garda priopćila da nije sudjelovala u nikakvoj akciji kojoj bi cilj bilo uhićenje al-Dourija. "Nemamo nikakve informacije o tome", rekao je zapovjednik Garde za Tikrit general Ahmed Salman.

Al-Douri je bio Sadamova desna ruka i visoki dužnosnik vladina vijeća zaduženog za sjeverni Irak kad je grad Halabja 1988. napadnut kemijskim oružjem pri čemu su poginule tisuće Kurda. On je šesta osoba na američkom popisu 55 najtraženijih članova bivšeg Sadamova režima za kojega je raspisana nagrada u iznosu od 10 milijuna dolara.

Pročitajte više