SAD i Iran u Bagdadu za istim stolom

U BAGDADU se održava regionalna konferencija u kojoj predstavnici SAD-a imaju prvu priliku za sjesti za isti stol s predstavnicima Irana i Sirije, dvije zemlje koje SAD i dalje broji među najveće poklonike terorizma i najveću opasnost globalnoj sigurnosti.

Konferencijom je danas dominirao irački premijer Nouri al-Maliki, kome se u Iraku, kojeg već dugo vremena potresa val religijskih i sektaških borbi, zajedno s pobunom protiv američke okupacije države, sve više trese stolica.

Maliki se obratio prisutnima (SAD-a, za konferencijskim stolom su se našli i ostali predstavnici zemlja koje imaju stalno mjesto u UN-ovom Vijeću sigurnosti) rekavši kako je vrijeme da međunarodna zajednica poduzme korake kojima će spriječiti da Irak nastavi funkcionirati kao mjesto gdje razne interesne grupe vode svoje posredničke ratove, zamolivši Iran i Siriju da pomognu u graničnim borbama s teroristima i naglasivši kako veliki odaziv gostiju dokazuje kako je međunarodna zajednica spremna dati svoju potporu nastajućoj iračkoj demokraciji.

Nakon sastanka su se američki i iranski predstavnici sastali iza zatvorenih vrata, ali još nema nikakvih izvještaja o nekim bilateralnim dogovorima.

Taj sastanak bi mogao biti zanimljiv zato što bi mogao ukazati na budućnost odnosa SAD-a prema Iranu. Zasad se ne čini kao da će SAD ostvariti svoje prijetnje o napada na Iran ukoliko ta zemlja nastavi sa svojim nuklearnim programom. Čini se kao da SAD namjerava krenuti putem ekonomskih sankcija, za koje lobira u Vijeću sigurnosti.

Rusija i Kina jučer su izrazili nezadovoljstvo predloženim sankcijama Iranu, no, ti prigovori su bili toliko blagi da ih se najvjerojatnije može pripisati standardnoj taktici neslaganja s američkom politikom. Europska unija zasad podupire američke planove.

Pretpostavka je da Iranci iza zatvorenih vrata traže da SAD (koji s Iranom nema diplomatske odnose) pusti petoricu iranskih državljana koji su zarobljeni početkom siječnja. Iranci tvrde da su njih petorica diplomati, a SAD ih zadržava kao moguće teroriste.

J.D.

Pročitajte više