SAD i Južna Koreja lansirale rakete kao odgovor na sjevernokorejsko testiranje

Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKA i američka vojska ispalile su rakete u more, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila preko Japana, koje je izazvalo međunarodnu osudu, priopćio je Seul u srijedu. Sjeverna Koreja u utorak je testirala balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo Japana upozoreno da potraži sklonište.

Južnokorejska i američka vojska na to su reagirale lansiranjem svojih raketa, priopćio je južnokorejski združeni stožer u srijedu, dodajući da je svaka strana ispalila dvije balističke rakete kratkoga dometa ATACMS proizvedene u SAD-u. Dvije su vojske zasebno potvrdile da se južnokorejska raketa Hyunmoo-2 pala srušila nakon lansiranja, ali nije bilo žrtava.

Kina i Rusija protiv sjednice o Sjevernoj Koreji

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida najoštrije su osudili sjevernokorejsko pokusno lansiranje, Europska unija nazvala ga je "bezobzirnom i namjerno provokativnom akcijom", a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i rekao da se njime krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da u srijedu održi sjednicu o Sjevernoj Koreji, ali diplomati su rekli da se Kina i Rusija protive javnoj raspravi petnaesteročlanoga tijela.

Pročitajte više

 

Pročitajte više