SAD i Kina bezuspješno pokušali izgladiti napete odnose, Južno kinesko more i dalje predmet spora

Foto: Hina

SAD i Kina pokušali su danas, posljednjeg dana Strateškog i gospodarskog dijaloga, izgladiti brojne međusobne nesuglasice, no nisu uspjeli pod tepih pomesti napetosti oko Južnokineskog mora, ljudskih prava ili poslovnog ozračja.

Tijekom dvodnevnog, godišnjeg skupa, dvije vodeće sile svijeta su uglavnom razgovarale o temama oko kojih postoji neka suglasnost: sjevernokorejskom nuklearnom programu, protuterorizmu ili borbi protiv ebole.

Odnosi između Kine i SAD-a su "najvažniji na svijetu", istaknuo je američki državni tajnik John Kerry prije susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

No Kerry i kineski državni savjetnik Yang Jiechi, koji vodi glavnu riječ u kineskoj diplomaciji, dali su do znanja da i dalje postoje kameni spoticanja u stajalištima dviju sila. Napetosti oko Južnokineskog mora nad kojim Kina traži potpunu suverenost, potvrdio je Kerry, bile su predmetom temeljitih rasprava.

"Ponovio sam potporu SAD-a miroljubivom načinu rješavanja  tog problema putem pregovora", rekao je Kerry i izrazio "zabrinutost" Washingtona prema "bilo kakvoj jednostranoj inicijativi", aludirajući na "militarizaciju" koju Kina provodi na otocima i hridima na koje pravo polažu i druge zemlje.

Yang Jiechi je odmah uzvratio da bi Peking želio da "se SAD drži svog obećanja da neće zauzimati stajališta u teritorijalnim sporovima".

Kerry je također izrazio zabrinutost zbog novog kineskog zakona koji ograničava aktivnosti nevladinih udruga, te ograničavanja vjerskih sloboda i slobode izražavanja. Kineski dužnosnik tvrdi da Kinezi, "prema zakonu, uživaju vjerska prava kao i sve ostale slobode".

Američki državni tajnik nije skrivao zabrinutost i za sudbinu stranih kompanija. Uoči Kerryjevih aktivnosti, američki ministar trgovine Jacob Lew je pozvao Peking da "ukine sve prepreke" na koje u poslovanju nailaze američke i europske tvrtke.
 

Pročitajte više