SAD i Rusija postigli dogovor o 30-postotnom razoružanju

RUSIJA i SAD su nakon dugotrajnih pregovora postigli dogovor o obostranom smanjenju nuklearnoga naoružanja, koji će naslijediti sporazum Start iz 1991. godine, objavili su iz Bijele kuće i Kremlja. Konačni dogovor o novome ugovoru su danas telefonom utvrdili američki i ruski predsjednik Barack Obama i Dmitrij Medvedev, prenosi CNN.

Podsjetimo, potpis novoga američko-ruskog sporazuma o nuklearnom naoružanju, koji će naslijediti sporazum Start, bit će potpisan u Češkoj, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova. Prema službenoj objavi, datum potpisa još nije određen, ali češki mediji navode neslužbene informacije iz ruskoga veleposlanstva u Pragu prema kojem će do potpisa doći 8. travnja.

Francuska novinska agencija AFP prenosi objavu češke televizije TV Nova koja je najavila da će sporazum biti potpisan početkom travnja. Strane tiskovne agencije navode neimenovane izvore iz Kremlja prema kojima su Rusija i SAD postigli dogovor o svim dokumentima u vezi s nasljednikom sporazuma Start. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs ipak zasad nije potvrdio informacije da je novi sporazum dogovoren te da se samo čeka njegovo potpisivanje.

Republikanci će pokušati srušiti sporazum

Novi sporazum o kojem su SAD i Rusija raspravljali u Ženevi, naslijedit će ugovor Start koji je istekao u prosincu 2009. godine. Predsjednici SAD-a i Rusije Barack Obama i Dmitrij Medvedev su se prošle godine dogovorili da je cilj novoga sporazuma smanjiti broj bojevih glava sa 2.200 na između 1.500 i 1.657. Osim toga, države će broj balističkih raketa na podmornicama smanjiti na 700. U sporazumu nema dijela koji se odnosi na američki raketni obrambeni sustav.

Sporazum nakon dogovora predsjednika moraju ratificirati američki senat i ruska duma. Analitičari predviđaju da će republikanci pokušati spriječiti ratifikaciju sporazuma. Za ratifikaciju u senatu je potrebna suglasnost dvije trećine senatora.

Pročitajte više