SAD i saveznici suglasili se o planu za Sjevernu Koreju

SJEDINJENE Države su postigle dogovor s Južnom Korejom i Japanom o načelima za okončanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje koji predviđa sigurnosna jamstva pet zemalja Sjevernoj Koreji kad započne demontažu svojih nuklearnih postrojenja, piše u ponedjeljak The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke i azijske dužnosnike, da će izjava o tome biti u ponedjeljak poslana kineskim čelnicima u nadi da će je oni prenijeti ovoga tjedna sjevernokorejskom vođi Kim Jong Ilu.

Dužnosnici ipak navode kako bi Sjeverna Koreja mogla smatrati ponudu nejasnom, dijelom i zato jer ne predviđa rokove za energetsku i ekonomsku pomoć zemlji i zato što zahtijeva inspekciju sumnjivih postrojenja koja do sada nisu bila otvorena.

U zajedničkom stajalištu od Sjeverne Koreje se ne traži da ponovno pristupi ugovoru o neširenju nuklearnog oružja iz kojega je istupila početkom godine nakon protjerivanja UN-ovih inspektora iz nuklearnog postrojenja Yongbyon. Kineski i južnokorejski dužnosnici smatraju da Kim na to ne bi bio spreman, piše NYT.

U zajedničkom prijedlogu također nedostaje izjava Bushove administracije da se odriče bilo kakve namjere da se sukobi sa Sjevernom Korejom ekonomski ili vojno, navodi list. Amerikanci strahuju da bi to omogućilo Sjevernoj Koreji da traži okončanje inicijative za neširenje materijala vezanih za nekonvencionalna oružja koje je Sjeverna Koreja glavna meta.

(Hina) sl sb

Pročitajte više