SAD i Turska su si međusobno ukinuli sankcije

Foto: EPA

TURSKA i Sjedinjene Države ukinule su sankcije donesene recipročno u kolovozu protiv dvojice ministara svojih zemalja u jeku diplomatske krize, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. 

Sjedinjene Države priopćile su u petak da su ukinule sankcije dvojici visokih dužnosnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u znak poboljšanja odnosa nakon što je Turska oslobodila američkog pastora iz pritvora prije tri tjedna, piše Reuters.

SAD je odredio sankcije ministru pravosuđa Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soylu u kolovozu zbog slučaja američkog pastora Andrewa Brunsona.

Turska je na američko ukinuće u petak odmah  odgovorila ukidanjem sankcija dvojici visokih američkih dužnosnika, državnom tajniku za domovinsku sigurnost Kirstjenu Nilesenu i ministru pravosuđa Jeffu Sessionsu.

Brunson koji je živio u Turskoj dulje od 20 godina optužen je da je vodio 2016. pokušaj udara na Erdogana. Nakon dvije godine zatočenja u listopadu mu je dozvoljen povratak u Sjedinjene Države.

Erdogan i Trump su telefonski razgovarali o poboljšanju odnosa između Ankare i Washingtona, navelo je tursko predsjedništvo u četvrtak.

Bijela kuća nije izravno komentirala ukidanje sankcija.

Pročitajte više