SAD i Velika Britanija upozoravaju Sjevernu Koreju

NAKON što je u četvrtak Sjeverna Koreja najavila povlačenje iz pregovora o svom nuklearnom vojnom programu, Velika Britanija pozvala ju je da odustane od takve odluke, a američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je Pjongjang da će se takvim potezom samo "dodatno izolirati".

Agencije su u četvrtak prenijele riječi dužnosnika Sjeverne Koreje da će se njegova zemlja povući "na neodređeno vrijeme" iz pregovora o nuklearnom oružju ako "Amerika ne promijeni neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

"Nadamo se da će Sjeverna Koreja razmotriti svoje stajalište imajući u vidu mogućnost još veće izolacije", rekla je Rice u Luksemburgu gdje trenutno boravi u sklopu europske turneje, a prenijela agencija dpa.

I Francuska je u četvrtak ocijenila "vrlo zabrinjavajućom" najavu Sjeverne Koreje da se povuče iz šesterostranih pregovora u kojima osim nje sudjeluju i Sjedinjene Države, Japan, Rusija, Južna Koreja te Kina, nastojeći je privoljeti da odustane od razvoja nuklearnog oružja, o čemu ne postoje nepobitni dokazi zbog hermetičnog sustava Sjeverne Koreje.

Velika Britanija, koja kao ni Francuska nije sudionica pregovora, također je pozvala Pjongjang da ponovo razmisli, prenosi Reuters.

"Pozivamo vladu Sjeverne Koreje da razmotri svoju odluku i ponovno se uključi u razgovore s međunarodnom zajednicom", rekao je dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova Bill Rammel.

Sjeverna Koreja je u rujnu objavila da je 8000 šipki nuklearnog goriva preradila u nuklearno oružje, a "s ciljem odvraćanja rastućih nuklearnih prijetnji SAD-a", što je uobičajena rečenica kojom Pjongjang obrazlaže svoj nuklearni program. Iako Zapad te prijetnje shvaća ozbiljno, njih je nemoguće potvrditi jer neovisni inspektori nemaju pristup sjevernokorejskim nuklearnim postrojenjima.

Pročitajte više