SAD: Iranski vojnici su na Krimu, pomažu Rusima

Ilustracija: Shutterstock

IRANSKI vojnici su na terenu na Krimu i obučavaju ruske trupe kako upravljati bespilotnim letjelicama, uključujući one koje su posljednjih dana gađale ukrajinske položaje, rekao je novinarima John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Iako iranske trupe same nisu upravljale dronovima, njihova tehnička podrška bila je kritična za ruske vojnike koji nisu upoznati s tom tehnologijom, rekao je Kirby. Postoji relativno mali broj Iranaca koji pomažu na Krimu, dodao je.

"Teheran je sada izravno angažiran na terenu"

“Činjenica je sljedeća - Teheran je sada izravno angažiran na terenu i pružanjem oružja koje ubija civile i uništava civilnu infrastrukturu u Ukrajini", rekao je, piše Politico.

Kirby je također upozorio da će Rusija vjerojatno primiti više isporuka bespilotnih letjelica iz Irana i da bi Moskva mogla nastojati nabaviti "napredno konvencionalno oružje", potvrđujući izvješće The Washington Posta od vikenda.

Kirby je rekao da se ruski muškarci ne bi trebali boriti u Ukrajini i da ne bi trebali pristati na to. "Mnogi od njih su napustili zemlju, a neki se hrabro opiru naporima da budu mobilizirani", rekao je Kirby za CNN.

Nove napetosti između SAD-a i Irana

Otkriće da su Iranski vojnici na Krimu predstavlja novi izvor napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, čije je nasilno gušenje prosvjeda, izazvanih smrću žene uhićene u Teheranu zbog "neprimjerene odjeće", osudio američki predsjednik Joe Biden.

Kirby je naznačio da SAD trenutno ne vidi potrebu za nastavkom pregovora s Iranom u vezi obnavljanja iranskog nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila iz 2015.

 

Pročitajte više