SAD iznijele "dokaze" protiv Iraka i zahtijevaju akciju

Powell je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio snimke razgovora, satelitske fotografije i podatke prikupljene od strane obavještajnih službi, koje prikazuju "izbjegavanje i varanje" UN-ovih inspektora.

"Ostaviti Saddama u posjedu oružja za masovnu destrukciju još nekoliko mjeseci ili godina nije opcija" - naglasio je Powell.

"Ovo tijelo dolazi u opasnost da postane nebitno ukoliko dozvoli Iraku da prkosi, bez efektivnog i hitnog odgovora"

Francuska, koja ima mogućnost veta, ustvrdila je nakon Powellovog izlaganja da rad inspektora za oružje nije još završen, i da ako je potrebno, broj inspektora treba utrostručiti. Za sada moramo pojačati inspekcijski režim. Sili se može pribjeći samo kao posljednja mjera" - izjavio je ministar vanjskih poslova Francuske Dominique de Villepin.

Powellovi dokazi

Irak je izmijenio rezervoare lovaca Mirage kako bi oni mogli poslužiti za napade bojnim otrovima i biološkim oružjem, prebacuje biološko oružje s 18 kamiona, i ima kapacitete za proizvodnju virusa velikih boginja te korištenje biološkog oružja, upozorio je Powell.

Sadam Husein "nedavno je svojim zapovjednicima na terenu naložio da koriste kemijske oružje" "ašto bi to učinio ako ga ne posjeduje" dodao je Powell je.

Povrh svega, Irak surađuje i s terorističkim organizacijama, uključujući Al-Qa´idu. "Dvadesetak članova Al-Qa´ide bazirano je u Bagdadu", rekao je, prikazujući nekoliko fotografija tih terorista.

"U prosincu 2000. godine, Irak je dvojicu pripadnika terorističkih mreža povezanih s Al-Qa´idom uvježbavao za korištenje kemijskog i biološkog oružja", kazao je Powell.

Powellovo izlaganje pratilo je dvanaest ministara vanjskih poslova zemalja članica VS UN-a, dok su preostale tri (Angola, Gvineja i Sirija) poslale svoje veleposlanike pri UN-u. Nazočni su bili i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, direktor CIA-e George Tenet, vođa UN-ovih inspektora Hans Blix te direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei. Irak je predstavljao njegov veleposlanik pri UN-u Mohammed Al-Douri.



Američki tisak sastanak uspoređuje sa sastankom Vijeća sigurnosti UN-a 1962. na kojem su Sjedinjene Države iznijele dokaze da Sovjetski Savez postavlja projektile na Kubi.

Pročitajte više