Sanader će u Remetincu primati 16 tisuća kuna zastupničke plaće

SABORSKI Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove pozitivno je riješio zahtjev bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera da mu se počnu isplaćivati saborske plaće počevši od 1. lipnja ove godine. Članovi odbora jednoglasno su donijeli odluku prema kojoj bi Sanader trebao primati plaću do kraja mandata ovog saziva Sabora te još pola godine punu plaću i pola godine pola plaće. Njegova plaća iznosi 16 tisuća kuna.

Sad se protiv zakona ne može

Naime, Sanader je polovicom lipnja poslao zahtjev Saboru da mu se počne isplaćivati zastupnička plaća koju je odbio još u listopadu prošle godine iako je s odmrzavanjem mandata na nju imao pravo. Prema zaključku Odbora, Sanaderu se mora isplaćivati plaća jer je to u skladu Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika i Zakonu o pravima i obvezama zastupnika iako zvuči gotovo nevjerojatno da osoba koja je u bijegu od hrvatskog pravosuđa te nije na radnom mjestu može primati punu plaću. 

Član odbora za redova SDP-a Zdenko Franić rekao je kako bi politički glasao protiv toga da Sanader prima plaću, no da bi bili izvan zakona ako bi glasali drugačije. Upozorio je da se mora mijenjati ova zakonska regulativa. Stranačka kolegica Željka Antunović naglasila da su politički odgovorni svi oni koji su godinama znali da se krade, a šutjeli su o tome.

HDZ našao snagu za borbu protiv korupcije

"Sudovi bi danas trebali odraditi svoje, no zakonska prava ima svatko pa i onaj tko je pritvoren i osumnjičenik", naglasila je Antunović prigodom rasprave o Sanaderovom zahtjevu.

Iz redova HDZ-a također kažu kako danas moraju glasati za Sanaderovu plaću, a Krunoslava Markovinovića posebnu su zaboljele riječi zastupnice Antunović.


"HDZ i Vlada imaju snagu za borbu protiv korupcije i u vlastitim redovima, a SDP to prikriva", rekao je Markovinović pohvalivši usput Kosor i borbu protiv korupcije te naravno njen doprinos okončanju pregovora ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Lesar upozorio na vrijeme

Valja naglasiti da je šef laburista Dragutin Lesar uputio još u prosincu prošle godine otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem je traži da Vlada u hitnu saborsku proceduru uputi zakonske prijedloge kojima bi se propisalo da zastupnici koji se nalaze u pritvoru imaju minimalnu plaću.

Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakon o obvezama i pravima zastupnika u Hrvatskom saboru primjeri prakse nejednakosti pred zakonom, naglasio je tada Lesar usporedivši da prema Zakonu o radu radnik koji završi u istražnom zatvoru istog trenutka gubi plaću, te poslodavac prema njemu nema obaveza osim plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa na minimalnu osnovicu.

Dogodio im se Sanader

Slično je, ustvrdio je tada Lesar, i sa državnim službenicima kojima u slučaju pritvaranja odmah slijedi suspenzija iz službe i pravo na 60 posto plaće, odnosno 80 posto uzdržava li člana obitelji.

No do danas Vlada nije pokrenula izmjene tog zakona pa će Sanader svoju plaća dobivati za sjedenje u Remetincu.

Pročitajte više