Sad je jasno: Bivši šef krim policije je bjegunac

Video: N1/Index Foto: FaH

GLASNOGOVORNIK zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da suspendirani policijski načelnik Željko Dolački nije pronađen na nekoliko adresa nakon što je jučer nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

"Policija je o tome službeno obavijestila sud i predsjednicu vijeća koja je tijekom današnjeg dana izdala nalog za raspisivanje tjeralicije PUZ-u. Tjeralica se rapisuje u službenom policijskom glasniku, o tome informaciju praktički u istom trenutku imaju sve policijske uprave diljem Hrvatske i na njima je sada zadaća da pronađu Željka Dolačkog, liše ga slobode i dovedu u zatvor u Zagrebu", ispričao je Devčić.

Slijedi možda i međunarodna tjeralica

Ako se Dolački ne pronađe na teritoriju Hrvatske, policija je ovlaštena raspisati međunadornu tjeralicu, objasnio je Devčić.

"Tjeralica koja se raspisuje putem Interpola i sve države članice Interpola su dužne po njoj postupati. Druga stvar koja također dolazi u obzir, u odnosu na države članice EU, je mogućnost raspisivanja europskog uhidbenog naloga koji ima svoj određeni drugi pravni režim i postupanje odgovarajućoj direktivi EU", zaključio je Devčić.

Policija je ranije raspisala potragu za suspendiranim policijskim načelnikom Željkom Dolačkim nakon što se jučer nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Video: Dolački se još uvijek nije predao policiji%

"Policija je zaprimila dovedbeni nalog suda i poduzima mjere i radnje izvršenja tog naloga", kazala je ranije Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Iako je policija štura u službenim izjavama, prema neslužbenim podacima potraga je raspisana nakon što Dolački nije pronađen ni na jednoj od poznatih adresa.

No, Dolački se može još sam javiti u Remetinec. Ima rok do 14 sati. Ako dotad ne bude u Remetincu, slijedi raspisivanje tjeralice.

Uskokov tužitelj nakon izricanja presude izrazio je nadu da Dolački nije u bijegu nego da će se pojaviti izravno u zatvoru kako bi izbjegao javno uhićenje i odvođenje s lisicama na rukama.

Miljević: Ovo je za mene iznenađujuće

Odvjetnik osuđenog policajca, Davor Cahun, novinarima je jučer kazao da ne zna zašto njegov branjenik nije došao na izricanje presude. Na pitanje hoće li mu savjetovati da se javi u istražni zatvor, koji mu je određen po sili zakona jer mu je nepravomoćna kazna veća od pet godina, Cahun je kazao da nikome neće ništa savjetovati. U srijedu je Cahun novinarima kazao da ne zna gdje je Dolački i da s njim nije u kontaktu.

"Koliko ja znam, nije u bijegu. To je za mene prva vijest. Ja sam se s njim vidio prekjučer i razgovarao prije proglašenja presude. Nakon javne objave presude sam dobio poziv od njega. Ni naznake nije bilo da bi se nalazio u bijegu ili se spremao za bijeg. I za mene je ovo iznenađujuće", rekao je danas Miljević, drugi odvjetnik Dolačkog.

Osuđen na šest godina zatvora

Dolački je osuđen zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, a uz to mora vratiti 3,3 milijuna kuna, što je vrijednost ukradenog sadržaja sefa iz njegova bivšeg ureda, no kako se nije pojavio na izricanju presude, izbjegao je odvođenje iza rešetaka.

Naime, s obzirom na to da je osuđen na više od pet godina zatvora, odmah je morao biti uhićen i prepraćen u istražni zatvor. 

No Dolački nije bio na izricanju presude, na što nije bio ni obavezan, a što je još jedan apsurd hrvatskog pravosudnog sustava.

Da je Dolački bio u sudnici, pravosudna policija vjerojatno bi ga odmah prepratila u istražni zatvor. No Dolački je iskoristio svoje pravo da se ne pojavi na izricanju presude i možda si kupio vrijeme za bijeg.

Obrazlažući presudu, sutkinja Maja Štampar Stipić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Dolački počinio sve za što ga je Uskok teretio u optužnici te da je sve potkrijepljeno iskazima svjedoka i vještaka.

Pogledajte: Dolački dobio šest godina zatvora

Pročitajte više