Sad je službeno: Kineska industrija je u problemima

Foto: EPA

KINESKE tvornice našle su se u problemima jer se drugo najveće svjetsko gospodarstvo mora boriti s još jednom brigom - rastućom krizom napajanja energijom. 

Prvi put od početka pandemije službeno istraživanje pokazuje smanjenu aktivnost

Vladino istraživanje o proizvodnoj aktivnosti objavljeno u četvrtak pokazuje vrijednost 49.6 u rujnu, u odnosu na 50.1 u kolovozu. Svako očitanje ispod 50 ukazuje na smanjenje. Ovo je prvi put da je službeno istraživanje pokazalo smanjenje aktivnosti od početka pandemije, piše CNN.

Tvornice smanjuju aktivnost zbog visokih troškova energije, pokazuju podaci kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku, koji je u četvrtak ukazao da visokoenergetska poduzeća ne napreduju.

"Činjenica je da kineska industrija nije cvjetala ni prije posljednjih nestašica struje", napisao je Julian Evans-Pritchard, ekonomist u Capital Economicsu. Zamah građevinarstva i proizvodnje zaslužan je za kineski gospodarski oporavak ove godine i nastavlja igrati vitalnu ulogu u rastu.

Nestašica se pojavila u lipnju, a potom se pogoršala 

Ali za to su potrebne tone energije, a time i ogromne količine ugljena. Nestašica struje pojavila se u lipnju, pa se nakon toga pogoršavala kako su cijene ugljena rasle, a kineske pokrajine pokušavale ispuniti ciljeve Pekinga za smanjenje emisije ugljika. Nestašica energije dovela je do nestanka energije u kućanstvima i prisililo tvornice da smanje proizvodnju, što je prijetnja golemom gospodarstvu zemlje koja bi mogla dodatno opteretiti globalne opskrbne lance.

Kompanijama u industrijskim središtima rečeno je da ograniče potrošnju energije kako bi se smanjila potražnja za električnom energijom, prenose kineski državni mediji. Taj je problem potaknuo kinesku Državnu mrežnu korporaciju da objavi kako će "voditi tešku bitku za opskrbu električnom energijom", ulažući sve napore da osigura stambenu potrošnju.

Tvornice u više od 20 provincija morale smanjiti proizvodnju

Evans-Pritchard je primijetio da su posljednja istraživanja provedena prije nego što se osjetio najveći utjecaj posljednjih nestašica električne energije. "Od tada se nestašica struje pojačala", dodao je, ističući kako medijski izvještaji ukazuju na to da su tvornice u više od 20 provincija morale smanjiti proizvodnju.

Podaci u četvrtak nisu bili loši. Privatno istraživanje proizvodnih aktivnosti, Caixin indeks, poraslo je s 49.2 na 50, što ukazuje na stabilnu razinu aktivnosti u rujnu u odnosu na pad u kolovozu. Službeni indeks neproizvodne poslovne aktivnosti porastao je na 53.2 s 47.5 u kolovozu, što je znak da se sektor usluga oporavlja.

Ukupna slika je zabrinjavajuća

No ukupna ekonomska slika je zabrinjavajuća. Analitičari u kompanijama Nomura i Goldman Sachs posljednjih su dana smanjili svoje prognoze rasta Kine 2021. godine zbog problema s nedostatkom električne energije. Analitičari iz Goldmana ovog su tjedna ukazali da postoji "znatna neizvjesnost" u posljednjem kvartalu godine, s obzirom na to da se kinesko gospodarstvo već suočava s rizicima zbog dužničke krize u konglomeratu Evergrande.

"Još uvijek postoji određeni prostor za daljnji oporavak uslužnih djelatnosti koje su poremećene zbog pandemija. No izgleda da će industrija i dalje trpjeti zbog slabosti", zaključio je Evans-Pritchard za CNN.

Pročitajte više