RAT U UKRAJINI

Sad kreće potpuno nova bitka za Donbas

Ukrajinski vojnici pred vijećnicom oslobođenog Kupjanska Foto: Ukrajinska vojska

Ivan Čović je inženjer strojarstva, dvostruki prvak Hrvatske u judu i osvajač medalja s europskih i svjetskih kupova. Ivan je po majci podrijetlom iz istočne Ukrajine, iz Luhanska. I dan-danas vezan je za Ukrajinu. Za Index piše o događajima u ovoj zemlji, odnosima među ljudima te situacijama koje su dovele do ruske agresije.

UKRAJINA nastavlja s ofenzivnim djelovanjem na harkivskom frontu, koji je trenutno najaktivniji. Od 6. do 8. rujna ukrajinska vojska iskoristila je prebacivanje ruskih snaga na jug Ukrajine te krenula s ofenzivom na harkivskom području. U prva tri dana uspjeli su probiti ruske položaje i ući 50 km u dubinu, a od većih mjesta zauzeli su grad Balakliju.

Tri pravca

Ukrajinska vojska krenula je na tri glavna pravca. Prvi je istočno Harkiva, prema Kupjansku. Drugi je južno niz rijeku Oskol prema Izjumu, a treći sjeverno od Slavjanska u Donjeckoj oblasti, prema gradu Limanu. Ukrajinska vojska najbolje je napredovala na prvom pravcu, gdje je došla do Kupjanska. Prema ISW-u, ukrajinska vojska oslobodila je oko 2500 kvadratnih kilometara teritorija, zaključno s 9. rujnom.

9. rujan - harkivski front

Ukrajinska vojska uspjela je proširiti zonu kontrole jugozapadno od Kupjanska djelujući u malim mobilnim taktičkim grupama. Ušla je u neka mjesta na zapadnoj obali rijeke Oskol, a pojavile su se i fotografije ukrajinskih zastava podignutih u blizini upravne zgrade u Ševčenkovom. Također, pod ukrajinskom kontrolom je i dio autoceste od Ševčenkova do Gruševke. U tom trenutku, približavajući se Kupjansku, jače su počeli djelovati rusko topništvo i zračne snage.

 

Ruske snage krenule su u povlačenje pokušavajući ograničiti proboj ukrajinske vojske. No zbog prebacivanja dijela rezervnih snaga prema Kupjansku, pravac prema Izjumu postao je izložen te su ukrajinske snage pokušavale okružiti Izjum.

Iako je bilo nekih sporova i nejasnoća, do večeri je potvrđeno da je Balaklija pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ipak, ruske snage uspjele su osigurati koridor za povlačenje dijela postrojbi. Također, nastavile su s preraspodjelom pojačanja u pravcima proboja, no ukrajinska vojska nastavila je iskorištavati slabe točke u preslagivanju ruske vojske.

Presijecanje koridora

Izašli su neki podaci da je Izjum završio u okruženju, no to se brzo pokazalo netočnim. Izjum i Kupjansk još su bili povezani s istočne strane rijeke Oskol. Ipak, postojala je prijetnja da se preko Senkova probije koridor, što bi značilo da bi se Izjum morao opskrbljivati iz pravca Luhanska, a to bi dodatno smanjilo borbene mogućnosti ruskih snaga zbog kvalitete cesta. Upravo je ukrajinska vojska nastavila prema Senkovu kako bi presjekla taj koridor, a pokušavala je i s južne strane odsjeći Izjum od Luhanske oblasti kako bi ga potpuno okružila.

Za ukrajinsku vojsku vrlo je bitno bilo ući u Ševčenkovo, čime je osigurala bok vojske te stvorila preduvjet za ofenzivu na sjever. Nametnulo se pitanje ima li ukrajinska vojska dovoljno snage da otvori još jedan pravac prema sjeveru, no potkraj dana krenuli su i ukrajinski napadi na Kupjansk.

U Kupjansku i Izjumu najavljena je evakuacija civilnog stanovništva, no značajan dio stanovnika nije napustio grad. Pogođen je i djelomično onesposobljen most u Kupjansku preko rijeke Oskol. Iako su potvrdili poraz ruske vojske, ruski analitičari predviđali su najoptimističniji scenarij za svoju vojsku, namamljivanje i tzv. stvaranje kotla za ukrajinsku vojsku. Taj se scenarij ipak nije ostvario.

9. rujan - hersonski front

Iako je intenzivna bitka na harkivskom frontu, gdje ukrajinska vojska napreduje, front u Hersonskoj oblasti također ne miruje. Nakon tri dana govorilo se da je ofenziva na Herson propala, što je svakako bila preuranjena ocjena jer su se djelovanja nastavila. Ukrajinske snage su preko Andrejevke prešle rijeku Ingulec i ojačale. Prebacivanje rezervnih, dodatnih snaga čini se kao najveći izazov za ukrajinsku vojsku na ovom frontu.

Ipak, zadnje informacije govore da unatoč aktivnim topničkim i zračnim napadima ruske vojske, ukrajinske snage uspijevaju prijeći rijeku. Nastavljaju djelovati u stepi, gdje uz gubitke polako nastavljaju širiti zonu koju kontroliraju. 

Subota, 10. rujna

Noću su se ruske snage povukle iz Kupjanska preko rijeke Oskol, a ukrajinska vojska ušla je u zapadni dio tog grada. Jedna se grupa nastavila kretati južno u smjeru Izjuma duž rijeke. Pojavile su se snimke u Belgorodskoj oblasti u Rusiji na kojima se vidi kako kolona civilnih automobila (njih između 400 i 500) napušta Harkivsku oblast. Kupjansk se podijelio na zapadni dio, koji kontrolira ukrajinska vojska, i istočni, koji kontroliraju ruske snage.

Počeli su napadi na Izjum, srušen je most kod mjesta Gorohovatke, što znači da je Izjum odsječen od Luhanske oblasti. Izašla je informacija da je ruskim jedinicama naređeno da se povuku sa svojih položaja u Izjumu i obližnjim naseljima. Očekivalo se i da uskoro ukrajinske snage probiju liniju s juga iz smjera Limana.

Ubrzo nakon odsijecanja, ukrajinska vojska ušla je i u Izjum. Ruska vojska povukla se iz grada, prema Luhanskoj oblasti, kako bi imala što manje gubitke. Ukrajinska vojska je za to vrijeme čistila teren i pripremala pravac sjeverno od Kupjanska. Situacija je postala iznimno dinamična, ruska vojska je u povlačenju, a ukrajinska brzo napreduje.

Civili prepušteni sami sebi

Do 17 sati istog dana ukrajinska vojska oslobodila je i velik prostor sjeverno od Kupjanska. Ruska vojska nastavila se povlačiti na sjever prema granici s Rusijom, a ukrajinske snage su praktički bez borbe došle do grada Boljšoj Burluk. Naknadno je i Boljšoj Burluk zauzet, a zapovjedništvo ruskih snaga naredilo je povlačenje još sjevernije u grad Volčansk.

Iako se činilo da su ruske snage u kaosu, ipak su s vojne strane koliko-toliko razumno reagirale. Povukle su se na područja na istočnoj obali rijeke Oskol, koja su pod čvršćom kontrolom ruskih snaga te se ondje mogu lakše sinkronizirati s topništvom i zračnim snagama i bolje utvrditi. S druge strane, civilne ruske vlasti na okupiranim područjima, prema dostupnim kanalima na Telegramu i ruskim analitičarima, u potpunom su kaosu. 

Civili su prepušteni sami sebi, pa im tako nije na vrijeme najavljena evakuacija. Neki stanovnici su sami odlučili napustiti borbena područja, neki su odlučili ostati, a neki su čekali upute civilnih vlasti. O smještaju izbjeglica koji su krenuli put Rusije nema ni govora ni plana. Volonteri dijele vodu izbjeglicama na ruskoj granici, a tek se krajem dana oglasila civilna vlast s preporukom o evakuaciji.

Glavni grad tzv. DNR-a cijeli dan na udaru ukrajinske vojske

Brzom ofenzivom u Harkivskoj oblasti ukrajinska vojska nastavila je kretanje i u Donjeckoj oblasti, sjeverno od Slavjanska. Prvi grad u Donjeckoj oblasti na koji je pokrenuta ofenziva je Liman. Ukrajinske snage prešle su rijeku Donjec te pokušale u naletu zauzeti Liman.

To je prvi pokušaj ukrajinske ofenzive u toj oblasti od početka rata. Iako je ruska vojska u povlačenju, zasad održava kontrolu nad Limanom. Glavni grad Donjecke oblasti – Donjeck cijeli je dan pod raketnim udarima ukrajinske vojske. Prema videozapisima s Telegrama, šef tzv. Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin napustio je grad. U jednom trenutku pojavila se i informacija da su ukrajinske snage zauzele donjecki aerodrom, no to nije potvrđeno i vjerojatno se radi o lažnoj vijesti.

Također, počele su se širiti informacije o ukrajinskom partizanskom otporu i napadima ukrajinskih snaga na grad Lisičansk u Luhanskoj oblasti. Ta informacija se pokazala neistinitom jer je to područje i dalje pod kontrolom ruskih snaga. No ono što se može pouzdano znati jest da je ukrajinska vojska krenula u ofenzivu u Luhanskoj oblasti preko mjesta Spornoe, u blizini Sjeverska, koji je pod njezinom kontrolom.

Natjerali Ruse na povlačenje, sad kreće potpuno nova bitka

Čini se da ruske snage u povlačenju pokušavaju osigurati stabilan front. To nisu uspjele u Harkivskoj oblasti, gdje su redom napuštale položaje i povlačile se. Sada koriste rijeke Donjec i Oskol, koje ih dijele od ukrajinskih snaga u naletu, kojima će, s druge strane, rijeke biti izazov.

Ukrajinske snage su relativno brzo oslobodile veliko područje (prema nekim procjenama do 5000 kvadratnih kilometara) i natjerale rusku vojsku na povlačenje iz Harkivske oblasti. Sada se čini da kreće nova bitka za Donbas, u kojoj će ruske snage biti u defenzivi. 

Pročitajte više