SAD: Nader se kandidira unatoč protivljenju demokrata

AMERIČKI borac za zaštitu prava potrošača Ralph Nader najavio je u ponedjeljak da neće odustati od kandidature na američkim predsjedničkim izborima iako je suočen s protivljenjem demokrata koji strahuju da bi im na izborima mogao odvući dragocjene glasove.

Nader je u nedjelju objavio da će se ove godine ponovno kandidirati za predsjednika, ovaj put kao neovisni kandidat, a u ponedjeljak na konferenciji za novinare odbacio kritike demokrata koji naglašavaju im da samo čini štetu. " Americi će koristiti veći izbor kanidata i šira politička rasprava", smatra Nader.

Naderova najava izazvala je nelagodu među američkim demokratima, koji se još uvijek dobro sjećaju kako je na izborima prije četiri godine, tada kao kadidat Stranke zelenih, odvukao glasove na Floridi i tako omogućio tijesnu pobjedu George W. Busha nad Alom Goreom u toj državi, koja se u konačnici pokazala presudnom za ulazak u Bijelu kuću. Njihov strah samo pojačava Naderova izjava za televiziju ABC u ponedjeljak da će se natjecati čak iako glavni kandidati u anketama pred izbore u studenome budu izjednačeni.

Nader, izraziti liberal, nema stvarnih izgleda pobijediti na izborima, ali želi razbiti ono što zove "duopolizmom" demokratske i republikanske stranke, koje dominiraju američkim političkim životom, i otvoriti raspravu o pitanjima, poput korporacijskog kriminala, koje bi glavne stranke radije zapostavile.

Predjedavajući Demokratske stranke Terry McAuliffe nazvao je Naderovu odluku "veoma nesretnom", a predsjedavajući Demokratske nacionalne konvencije Bill Richardson je ocijenio da Nader samo slijedi svoj ego i taštinu.

Predsjedavajući Republikanske stranke Ed Gillespie je izjavio da je Naderova kandidatura nebitna i da će Bush biti ponovno izabran s Naderom ili bez njega. Smatra se ipak da je njegova kandidatura obradovala republikance jer bi mogao privući glasove demokratskih liberala.

Strahovanja demokrata od štete koju bi im mogla nanijeti Naderova kandidatura mogla bi se ovoga puta ipak pokazati pretjeranom. Naime, demokratski su glasači tijekom predizbora pokazali da su sada odlučni u potpori svom kandidatu kako bi ostvarili glavni cilj, a to je Bushova smjena. Uostalom, Nader će također teško prikupiti oko 700.000 potpisa potrebnih da bi se natjecao u svih 50 američkih saveznih država.

Nader, potomak libanonskih emigranata koji u petak navršava 70 godina, postao je poznat 60-tih godine kao zagovornik prava potrošača boreći se za standarde sigurnosti automobila. Ovo je njegova četvrta po redu predsjednička utrka. Prvo je 1992. zakratko sudjelovao u predizborima kao demokratski kandidat, a 1996. i 2000. vodio kampanju kao kandidat Stranke zelenih.

Prije četiri godine, vodeći kampanju čiji je program bio ljeviji od Goreovog, uspio je na Floridi dobiti 97.488 glasova, a u New Hampshireu 22.198. U obje države Bush je pobijedio Gorea za nekoliko stotina glasova.

Pročitajte više