SAD nadopunjavaju Akcijski plan za uhićenje Ratka Mladića

AMERIČKI veleposlanik za pitanje ratnih zločina John Cling Williamson, koji je prije nekoliko dana posjetio Beograd, srbijanskim vlastima je uručio dokument koji u 11 točaka sadrži preporuke o akcijama koje treba uključiti u Akcijski plan o okončanju suradnje s Haškim sudom, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od subote.

SAD od nadležnih u Srbiji traže da, u cilju nalaženja haškog optuženika Ratka Mladića, privedu, ispitaju i zadrže u pritvoru bivšeg šefa Vojno-sigurnosne agencije Acu Tomića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branka Krgu i Mladićeva sina Darka Mladića, piše list.

Prema tom dokumentu SAD od premijera Srbije Vojislava Koštunice traže da upozori sve dužnosnike Vlade Srbije da će biti smijenjeni budu li opstruirali napore Vlade Srbije da Mladić bude uhićen, kao i da pozove Srpsku pravoslavnu crkvu da javno podrži uhićenje i izručenje optuženog Mladića, a od srbijanskog parlamenta zatraženo je usvajanje zakona koji će omogućiti strože kazne za sve one za koje se dokaže da su pomagali haške bjegunce.

Premijeru Koštunici, predsjedniku Borisu Tadiću i ministru vanjskih poslova Vuku Draškoviću, navodi "Blic", američke vlasti poručuju da otvore istragu o Mladićevim pomagačima "na saznanjima Komisije za pomirenje Republike Srpske o zločinu u Srebrenici, kako bi javnosti bila dostupan popis ljudi koji su sudjelovali i pomagali srebrenički masakr, uključujući Mladića i mrežu njegovih pomagača".

Od Koštunice i ministra vanjskih poslova Dragana Jočića traži se da narede svim sigurnosnim strukturama da sve snage usmjere na akciju uhićenja Mladića, kao i da srpske snage sigurnosti akciju provedu u skladu s preporukama američkih policijskih snaga.

"Povjerljive dokumente koje posjeduju Koštunica, Tadić i Vojno-obavještajna služba, a u koje su upućeni američki veleposlanik i veleposlanici nekoliko zemalja Europske unije, treba dopuniti popisom listom pojedinaca za koje se sumnja da pomažu Mladiću. Od premijera Srbije traži se i da precizno navede sva skrovišta na kojima je Mladić do sada boravio", navodi list, te dodaje da SAD predlažu da Vlada Srbije srbijansku javnost "detaljno upozna s Mladićevim djelovanjem i ratnim zločinima koje je, prema optužnici, počinio".

Vlasti bi javnosti "kroz medije" trebale učiniti dostupnim telefonski broj na koji bi svi oni koji misle da imaju određene informacije o Mladićevu kretanju ili jatacima, mogli to i prijaviti nadležnima tijelima, stoji u američkim preporukama.

"SAD Srbiji također preporučuju da u okviru provođenja Akcijskog plana, zajedno sa službama sigurnosti zemalja iz regije, u okviru postojećih zakona, pruži svu neophodnu pomoć i aktivno sudjeluje u regionalnoj akciji uhićenja ostalih haških optuženika", zaključuje "Blic" popis zahtjeva koje je Williamson predao vlastima u Srbiji.

 

Pročitajte više