SAD nastavlja pritisak na Irak i UN

UOČI za subotu najavljene iračke prijave oružja za masovno uništavanje Vijeću sigurnosti UN-a, vrh američke politike nastavlja s pritiskom i najavljuje objavljivanje podataka o tome da Bagdad krši obveze nametnute rezolucijom 1441.

Navodi se da je dogovor o tome postignut u Washingtonu na sastanku potpredsjednika SAD Richarda Cheneya, državnog tajnika Colina Powella i ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Vlasti u Bagdadu su obećale u subotu UN-u predati popis skladišta, pogona za proizvodnju i druge podatke o kemijskom, biološkom i atomskom oružju. Režim Sadama Huseina tvrdio je da nema takvo oružje ali i upozoravao da je teško na vrijeme sastaviti cjelovit izvještaj kakvog je zahtjevalo Vijeće sigurnosti UN-a.

U proteklih desetak dana otkako su se inspektori UN-a vratili u Irak, narastaju razlike u gledištima SAD i drugih članica Vijeća sigurnosti i europskih zemalja. Washington je usamljen u neprekidnim prigovaranjima radu UNMOVIC-a, dok UN i europske zemlje izražavaju zadovoljstvo dosad obavljenim.

Uočljiva je i još jedna razlika u gledištima. Američki predsjednik George W. Bush polazi od zahtjeva da Irak dokaže kako nema oružja, odnosno da će se razoružati, dok većina zemalja smatra kako ´krivnju´ Bagdada tek treba dokazati, što je zadaća inspektora UN-a.

UNMOVIC je u petak javno prigovorio da SAD nije ispunio obećanje i dao im tehničku pomoć i tražene obavještajne podatke. Francuska i Njemačka odmah su ponudile da će napraviti ono što su Amerikanci propustili.

Pročitajte više