SAD ne pristaje na Sjevernu Koreju s nuklearnom bombom

SJEDINJENE DRŽAVE ne pristaju na Sjevernu Koreju s nuklearnim oružjem, priopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer opovrgnuo je novinski tekst objavljen u srijedu prema kojem će američka vlada pristati na to da Pjongjang ima manji broj komada nuklearnoga oružja.

´Važno je da na tom poluotoku ne bude nuklearne bombe´, rekao je. ´Zato se toliko trudimo oko toga i zato smo izravno i javno pozvali Sjevernu Koreju da prekine svoj nuklearni program´, dodao je.

Vodeći američki dužnosnici misle da je Sjeverna Koreja već možda proizvela jednu ili dvije nukelarne bombe, piše agencija dpa.

Pentagon je naredio slanje 24 bombardera na pacifički otok Guam, ali američki ministar obrane Donald Rumsfeld u srijedu je rekao da taj potez Sjeverna Koreja ne smije shvatiti kao ´agresivan, neprijateljski ili kao prijetnju´.

Kad se zrakoplovi ondje razmjeste, korejski će im poluotok biti na dometu, objašnjava dpa.

Prema Rumsfeldovim riječima, taj je potez način odvraćanja bilo koje države koja bi požaeljela iskoristiti trenutačnu američku usredotočenost na Irak. Rumsfeld kaže da je SAD i dalje slon diplomatskome rješenju iračke krize, ali američki predsjednik George W. Bush ne isljučuje ni mogućnost ratovanja.

Pročitajte više