SAD o nuklearnom sporazumu: Iran nije dao konstruktivne prijedloge

Foto: EPA

SJEDINJENE Države kritizirale su u petak vlasti u Teheranu i ocijenile da one nisu dale "konstruktivne prijedloge" tijekom nastavka pregovora u Beču o iranskom nuklearnom programu.

"Nova iranska vlada nije došla u Beč s konstruktivnim prijedlozima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

"I dalje se nadamo diplomatskom pristupu, to je uvijek najbolja opcija", dodala je. 

Ali "ovotjedni pristup Irana nije nažalost bio pokušaj rješavanja otvorenih pitanja", nastavila je.

Rekla je da je još važnije da je "Iran počeo novi krug pregovora nuklearnim provokacijama, kao što je u srijedu izvijestila IAEA, Međunarodna agencija za atomsku energiju".

Iran još uvijek nije postigao dogovor s IAEA-om o obnovi suradnje i o transparentnosti, što se posljednjih mjeseci pogoršalo.

Što je dogovoreno sporazumom?

Sklopljen 2015. između Irana i velikih sila (Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije) sporazum o iranskom nuklearnom programu je na mrtvoj točki nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obveza.

Sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovo gospodarstvo, u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa koji je stavljen pod strogu kontrolu UN-a. 

"Znamo zašto smo ovdje. Prethodna administracija se odlučila povući iz sporazuma i to je dovelo do drastičnog nezabilježenog širenja iranskog nuklearnog programa. To se ne može nastaviti i predsjednik Joe Biden i dalje vjeruje da postoji bolja alternativa", dodala je Psaki. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više