SAD o napretku ruske vojske: "Kod Kijeva su, gdje i jučer, nemaju goriva ni hrane"

RUSKO vojno napredovanje na Kijev je u zastoju, dok se ruske snage suočavaju s osnovnim logističkim izazovima, uključujući i manjak hrane i goriva, a neke jedinice se nose sa slabim moralom, rekao je u utorak viši američki obrambeni dužnosnik. 

Rusija je upozorila stanovnike Kijeva da bježe iz svojih domova u utorak te je Harkiv zasula raketama, dok su ruski zapovjednici koji nisu uspjeli postići brzu pobjedu preusmjerili svoje taktike na intenzivnije bombardiranje ukrajinskih gradova. 

Sateltiske snimke snimljene u ponedjeljak prikazuju ruski vojni konvoj sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva koji se proteže na oko 64 kilometra.

"Jedan od razloga zašto je došlo do zastoja sjeverno od Kijeva je to da se Rusi među sobom regrupiraju i promišljaju te se prilagođavaju izazovima koje su imali", rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dužnosnik je rekao novinarima da nije jasno je li konvoj zastao, no da nije bilo ni napretka.

"Rusi su ostali iznenađeni s problemima morala s kojima se susreću i mislim da nisu previše zadovoljni logistikom i izazovima održivosti koje su imali", rekao je dužnosnik.

Svejedno, ruske snage su napale televizijski toranj u glavnom gradu Kijevu i potencijalno omeli njegov signal, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

I dok je invazija ušla u svoj šesti dan, Rusija je ispalila više od 400 raketa na ukrajinske ciljeve dosad, no ne kontrolira nijedan veći grad niti ima kompletnu kontrolu nad ukrajinskim nebom.

Teške borbe oko Harkiva

SAD i dalje bilježi "teške borbe u Harkivu i oko njega", rekao je novinarima visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.

U južnom dijelu zemlje, kako SAD vidi, ruske snage imaju veći napredak i više uspjeha.

Ruske snage napreduju u dva pravca na jugu. Od Krima jedan dio vojske ide na sjeverozapad, a drugi na sjeveroistok, rekao je dužnosnik.

Čini se da je ukrajinski grad Herson "u ovom trenutku vrlo sporan", dodao je.

Na sjeveroistoku ruske snage su "još uvijek izvan Mariupolja" i "još nisu napredovale unutar grada", rekao je dužnosnik.

"Sada su dovoljno blizu da bi mogli napasti Mariupolj oružjem velikog dometa, a opet nismo vidjeli puno aktivnosti, ali ne vjerujemo da su u Mariupolju", dodao je.

SAD vjeruje da ruske snage okupiraju Berdjansk i Melitopolj, rekao je dužnosnik.

"Opet, ako povučete tu liniju od Mariupolja do Harkiva, možemo vidjeti stalnu želju Rusa da se nekako povežu na te dvije linije, nisu puno napredovali, ali mi i dalje vjerujemo da im je to namjera", dodao je.

Komentirali su i stanje oko Kijeva

Rusko napredovanje prema Kijevu ostaje "u osnovi tamo gdje je bilo jučer", kaže visoki američki dužnosnik, prenosi CNN.

Drugim riječima, Rusi kod Kijeva nisu puno napredovali, ako su uopće.

Rusi se ne suočavaju samo s problemima nedostatka goriva već pokazuju znakove da im ponestaje hrane, tvrdi dužnosnik.

Naveo je niz mogućih razloga zastoja, uključujući ukrajinski otpor.

Spomenuo je i mogućnost da su Rusi namjerno zaustavili svoje napredovanje kako bi se pregrupirali.

"Oni će se pregrupirati, prilagoditi, promijenit će svoju taktiku", rekao je dužnosnik dodavši da je rusko ministarstvo obrane otvoreno priznalo da će gađati civilna područja u Kijevu.

No dužnosnik je također istaknuo kako se čini da je ruska vojska "sklona riziku" kada su u pitanju njezine vlastite trupe.

"U posljednjih šest dana bilo je dokaza o određenom ponašanju ruske vojske koje je bilo sklono riziku", rekao je.

“Vidjeli ste to na terenu, gdje se jedinice predaju ponekad bez borbe. Mnogi ti vojnici su vojni obveznici koji nikad nisu bili u borbi, a vjerujemo da nekima nije ni rečeno da će biti u borbi", izjavio je dužnosnik SAD-a.

Pročitajte više