Američki ministar obrane najavljuje ofenzivu na prijestolnicu Islamske države

Foto: FaH

SJEDINJENE Države očekuju da će se ofenziva protiv Islamske države (IS) na njezino uporište u iračkome gradu Mosulu preklopiti s bitkom za Raku, rekao je američki ministar obrane u Parizu dajući naslutiti skorašnji početak ofenzive na taj grad  koji je glavno uporište IS-a u Siriji. 

Potpomognute zračnom kampanjom saveznika predvođenih SAD-om, iračke snage već devet dana napreduju prema Mosulu u ofenzivi kojom žele protjerati IS što se već nazire kao najveća vojna operacija u Iraku u zadnjih deset godina.

Sama kampanja mogla bi trajati tjednima ili čak mjesecima.

"Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana i na to smo spremni", rekao je američki ministar obrane na konferenciji  za novinare u Parizu nakon sastanka 13 zemalja sudionica vojne koalicije protiv IS-a.

Nije iznio pojedinosti, no njegova izjava daje naslutiti da bi uskoro mogla početi ofenziva na Raku, uporište IS-a u Siriji.

Hollande: koalicija mora pomno pratiti kretanje IS-ovaca između Rake i Mosula

Francuski predsjednik Francois Hollande je na skupu ministara obrane upozorio da koalicija mora pomno pratiti kretanje IS-ovih boraca između jednog grada do drugog.

"U tim kolonama stanovnika koji bježe iz Mosula skrivat će se teroristi i pokušati krenuti dalje, posebno prema Raqqi", rekao je.

Hollande se zauzeo za jaču suradnju obavještajnih službi kako bi se takvi teroristi identificirali među izbjeglicama.

Nakon pada IS-a europski teroristi mogli bi se vratiti u svoje zemlje

Upozorio je da bi ofenziva na Mosul mogla donijeti terorističke napade Europi jer nakon pada IS-ovih uporišta IS-ovi borci potekli iz Europe mogli bi se vratiti u svoje zemlje. 

"Moramo vrlo budno pratiti povratak stranih boraca", rekao je francuski predsjednik.

Sastanak je održan tek nekoliko tjedana prije prve godišnjice napada na Pariz 13. studenoga u kojima je IS ubio 130 osoba. 

Od 2014., džihadisti IS-a osvojili su dijelove Iraka i Sirije i na njima je vođa skupine Abu Bakr al-Baghdadi proglasio "kalifat" u lipnju 2014., no do početka listopada 2016. izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija.

Pročitajte više