SAD odbacuje dosadašnji plan za prijenos vlasti u Iraku

SJEDINJENE Države napuštaju središnju ideju regionalnih konvencija koje bi izabrale privremenu iračku vlast i umjesto toga će raditi s Ujedinjenim narodima i Iračanima na novom planu za prijenos vlasti do 30. lipnja, piše u petak The Washington Post.

To znači, piše list pozivajući se na američke i dužnosnike UN-a, da će američke vlasti u Iraku predati vlast prijelaznoj vladi dok ne bude moguće provesti izravne izbore.

WP navodi kako je glavni tajnik UN-a Kofi Annan u četvrtak kazao kako sami Iračani trebaju odrediti sudionike i oblik prijelazne vlade koja će odgovarati Iraku.

Vlada predsjednika Busha odustaje od daljnjeg poboljšanja plana od 15. studenog prošle godine prema kojem je kroz složen proces trebalo odabrati izaslanike za 18 pokrajinskih konvencija koji bi odabrali članove iračke skupštine koja bi izabrala privremenu vladu.

WP piše kako je Annan kazao kako razmatra niz ideja za novi način odabira prijelazne vlade. Jedna od njih je da Irakom upravlja tehnokratska, a ne vlada političara, sve do izbora.

Druga ideja je proširenje sadašnjeg Vijeća za privremenu upravu Iraka, a još jedna da se imenuje nacionalna skupština poput Loya jirge u Afganistanu koja je odabrala privremenu vladu.

Pročitajte više