SAD odobrio pomoć Srbiji i Crnoj Gori

SJEDINJENE Države su odobrile Srbiji i Crnoj Gori dio financijske pomoći od ukupno 110 milijuna dolara predviđenih za ovu godinu budući da je Beograd ojačao suradnju s Haškim sudom, priopćio je u ponedjeljak State Department.

Američko odobrenje rezultat je prošlotjednog uhićenja Veselina Šljivančanina kojega je Haški sud optužio za ubojstvo 200 ranjenika iz vukovarske bolnice počinjeno 1991. godine.

Američki državni tajnik Colin Powell je svojom odlukom posvjedočio da je Srbija i Crna Gora zadovoljila američke kriterije za dobijanje pomoći.

Američki Kongres je postavio 15. lipnja kao rok za State Department da potvrdi surađuju li vlasti u Beogradu s Haškim sudom što je preduvjet za odobravanje pomoći.

"Pozdravljamo nedavne akcije Srbije i Crne Gore i Republike Srbije kako bi poboljšali suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u priopćenju.

Očekuje se da će otprilike polovica od 110 milijuna dolara pomoći predviđenih za cijelu godinu biti u ovom navratu dana Beogradu.

Boucher je međutim naglasio kako Powellova odluka ne znači da su "Srbija i Crna Gora u cijelosti ispunile obveze da uhite i prebace sve optužene" Haškom sudu te da Sjedinjene Države očekuju "daljne akcije na ispunjavanju ovih obveza".

"Nastavljamo pozivati sve države u regiji da u cijelosti surađuju sa Sudom, uključujući uhićenje i prebacivanje Radovana Karadžića i Ratka Mladića", rekao je Boucher.

Pročitajte više