SAD odobrio udare na iranske ciljeve u Iraku i Siriji, trajat će danima

Ilustracija: EPA

Sjedinjene Države odobrile su planove za višednevne udare u Iraku i Siriji protiv višestrukih ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte, izvijestio je danas CBS News, pozivajući se na američke dužnosnike.

Predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je odlučio kako odgovoriti na ovotjedni napad bespilotnim letjelicama u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice, u kojem su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od njih 40.

SAD je za napad dronovima okrivio militante koje podržava Iran.

"Odgovor bi mogao biti na više razina, u fazama"

Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena".

CBS u svojem izvješću nije naveo detalje o tome što američko odobrenje znači u smislu vremenskog rasporeda za udare.

Napad dronom bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u listopadu i označio eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok.

Američki dužnosnici odmjeravaju kako kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.

Amerika uvodi nove sankcije Iranu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer uvođenje novih sankcija usmjerenih na financijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanonske paravojne skupine Hezbolah, koju podržava Iran.

Uvedene su sankcije za jednu osobu i tri entiteta za koje se sumnja da pružaju ključnu financijsku potporu iranskim snagama Islamske revolucionarne garde Quds. Sankcije su također bile usmjerene na financijsku mrežu Hezbolaha, koja se sukobila s Izraelom duž libanonsko-izraelske granice od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog listopada.

Obje su skupine Sjedinjene Države označile stranim terorističkim organizacijama.

Iran: Odgovorit ćemo na bilo koju prijetnju SAD-a

"Današnji postupak naglašava našu odlučnost da spriječimo IRGC-QF i njegove proxy terorističke skupine da iskoriste međunarodni trgovinski sustav za financiranje svojih destabilizirajućih aktivnosti", rekao je u izjavi ministar financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

"Sjedinjene Države nastavit će poduzimati mjere kako bi razotkrile i prekinule te kriminalne veze", rekao je Nelson.

Zapovjednik Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je jučer da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a.

"Čujemo prijetnje koje dolaze od Amerikanaca i poručujemo im da su nas već iskušavali i da nijedna prijetnja neće ostati neodgovorena", rekao je Salami, prenijela je agencija Tasnim.

Državni mediji prenijeli su iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, koji je na sjednici vlade rekao: "SAD mora prestati s prijetnjama i fokusirati se na političko rješenje."

"Washington mora prihvatiti otpor kao činjenicu", dodao je referirajući se na iranski naziv za savez oružanih skupina diljem Bliskog istoka.

Ubijena tri američka vojnika, više od 30 ranjenih

Inače, u napadu dronom ubijena su tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je ranjeno. To je prvi put od početka rata u Gazi da su američke trupe pretrpjele žrtve od neprijateljske vatre na Bliskom istoku. 

Odgovornost za napad već je ranije preuzeo Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji. 

Svi poginuli vojnici bili su narednici iz Georgie.

Pročitajte više