SAD optužio Rusiju za najveći hakerski napad u povijesti: "Bit će posljedica"

Foto: 123rf/Bijela kuća

BIJELA kuća upravo je objavila priopćenje u kojem optužuje rusku vojsku za prošlogodišnji globalni cyber-napad, nazvan NotPetya, i prijeti “međunarodnim posljedicama”.
 
Američka optužba dolazi neposredno nakon iste takve britanske optužbe. Podsjetimo, NotPetya je ransomware koji je u lipnju prošle godine inficirao računala diljem svijeta, praveći štetu tvrtkama u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Indiji. 
 
Ransomware je blokirao zaražena računala i od njihova vlasnika tražio isplatu u bitcoinu za njihovu deblokadu, a šteta se navodno mjeri u milijardama. No da iza svega stoji Moskva, sugeriralo je i otkriće da je cyber-napad prvo bio usmjeren na računalne mreže u Ukrajini, i to one povezane s ukrajinskim financijskim, energetskim i vladinim sektorom. 
 
 
"Bit će odgovoreno međunarodnim posljedicama"
 
Tu sumnju sad je i službeno potvrdila Bijela kuća, koja u priopćenju, koje potpisuje njen tajnik za tisak, navodi sljedeće: “U lipnju 2017. ruska vojska pokrenula je najdestruktivniji i najskuplji cyber-napad u povijesti. Napad, nazvan NotPetya, brzo se proširio svijetom, uzrokujući milijarde dolara štete diljem Europe, Azije i Amerika. To je bio dio kontinuiranih napora Kremlja da destabiliziraju Ukrajinu koji demonstriraju sve jasnije rusku uključenost u aktualni sukob. Ovo je također bio bezobzirni i nediskriminirajući cyber-napad na koji će biti odgovoreno međunarodnim posljedicama.”
 
Britanski ministar obrane Gavin Williamson također je oštro prozvao Rusiju u današnjoj izjavi. “Ušli smo u novu eru ratovanja, svjedočeći destruktivnoj i ubojitoj mješavini konvencionalne vojne moći i malicioznih cyber-napada. Rusija krši sva pravila potkopavajući demokraciju, uništavajući životne prihode ciljajući kritičnu infrastrukturu i pretvarajući informacije u oružje… Moramo biti upućeni i spremni da suzbijemo ove izrazite i sve intenzivnije prijetnje”; rekao je britanski ministar. 
 
Napad napravio štetu od više od 1.2 milijarde dolara
 
Napad u lipnju 2017. "se proširio diljem svijeta prouzročivši milijarde dolara štete u Europi, Aziji i Amerikama", rekla je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Procjenjuje se da je koštao pogođene tvrtke više od 1.2 milijarde dolara. 
 
"Bio je to dio aktualnog napora Kremlja da destabilizira Ukrajinu i jasno pokazuje sudjelovanje Rusije u aktualnom sukobu", dodala je Sanders. "Ovo je isto tako bio bezobziran i neselektivan kibernetički napad na koji će se odgovoriti međunarodnim posljedicama."
 
Ranije u četvrtak Rusija je zanijekala optužbu britanske vlade da je stajala iza napada rekavši da je to dio "rusofobne" kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.
 

Pročitajte više