SAD označio televiziju Al-Manar terorističkom organizacijom

Sjedinjene Države su u petak objavile da Hezbollahovu televiziju AlManar drže terorističkom organizacijom.

State Department je objavio kako je Al-Manar, televizija Hezbollaha iz Libanona, stavljen na Popis za isključenje terorista čime se suočava sa sankcijama. Sjedinjene Države su već ranije označile Hezbollah kao stranu terorističku organizaciju.

"Činjenica je da je Hezbollah aktivna teroristička organizacija", rekao je u petak novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher navodeći napade na Izrael, ubijanje ljudi, krijumačarenje oružja te nasilno protivljenje mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca.

Boucher je kazao kako Hezbollahova televizija Al-Manar služi za poticanje "te vrste terorističkog nasilja".

Francuska je prije nekoliko dana zabranila emitiranje Al-Manarovog satelitskog programa optuživši televiziju za antisemitizam i poticanje mržnje. Upitan da komentira navode Al-Manara da se radi o suzbijanju slobode govore Boucher je rekao da to "nije točno".

"To nije stvar slobode govora nego poticanja nasilja", rekao je on.

Označavanje Hezbollaha i Al-Manara se međusobno razlikuje i ima različite posljedice.

Stavljanje Al-Manara State Departmentov Popis za isključenje terorista imat će za posljedicu da se strancima koji osiguravaju potporu toj televiziji ili se mogu povezati s njom može zabraniti ulazak u SAD ili mogu biti deportirani.

Hezbollah je već dugo na američkom popisu terorističkih organizacija, a posljedice po tu organizaciju su teže nego prema Al-Manaru. Među ostalim zabranjeno mu je pružati materijalnu pomoć, a američke institucije mu moraju blokirati financijska sredstva.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više