SAD planira demokratsku reformu islamskih zemalja šireg Bliskog istoka

SJEDINJENE Države započele su ambiciozan pokušaj promicanja demokracije u islamskim zemljama na širem području Bliskog istoka koji sliči modelu upotrijebljenom u slučaju bivšeg Sovjetskog Saveza i istočne Europe, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Američki dužnosnici već su započeli razgovore s europskim saveznicima o planu koji bi trebao biti objavljen ovoga ljeta na summitu skupine G-8 i raspravljen i na summitima NATO-a i Europske unije, piše list.

Plan bi pozvao arapske i vlasti zemalja jugoistočne Azije da prihvate političke i ekonomske reforme te povedu računa o ljudskim pravima.

Zauzvrat bi zapadne zemlje ponudile političku i drugu pomoć islamskim zemljama, u kojima sada uglavnom vladaju autoritarni režimi, pomogle njihov pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te potaknule sigurnosne sporazume slične Partnerstvu za mir, koje je bilo ponuđeno zemljama bivšeg istočnog bloka.

WP piše da je novi američki pristup sličan Helsinškim sporazumima iz 1975. u kojem su ljudska prava postala ključna, i, kako se vjeruje, pridonijela rušenju komunizma u Europi.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više