SAD PLANIRAJU OGRANIČENI SUVERENITET ZA IRAČKU VLADU

Sjedinjene Države planiraju ograničeni suverenitet nove iračke privremene vlade koja bi trebala preuzeti vlast 30. lipnja, a prema američkim predviđanjima nema mogućnost doonošenja zakona i ima samo djelomične ovlasti nad oružanim snagama.

Svjedočeći pred Odborom za vanjskopolitičke odnose američkog Senata podtajnik u State Departmentu Marc Grossman je rekao u četvrtak da nove iračke vlasti neće imati zakonodavnog tijela.

On je kazao kako bi Nacionalna konferencija Iračana trebala imati samo savjetodavnu ulogu i ne očekuje se da donosi zakone ili mijenja one koje su donijele američke okupacijske vlasti.

"Ne vjerujemo da je razdoblje između 1. srpnja i kraja prosinca vrijeme za stvaranje novih zakona", rekao je Grossman.

Prema njegovim riječima američki vojni zapovjednici i dalje će imati konačne ovlasti nad iračkom vojskom i službama sigurnosti.

Američki zapovjednici će se savjetovati s iračkim vlastima, ali će oni imati "pravo, ovlasti i obvezu" donošenja odluka.

Ova ograničenja bi bila nametnuta novoj iračkoj privremenoj vladi prema planu na kojem radi odbor koji vodi član Iračkog upravnog vijeća Adnan Pachachi u suradnji s okupacijskim vlastima.

Odbor bi trebao prihvatiti i ideje UN-ovog izaslanika Lakhdara Brahimija za iračku privremenu vladu čija je glavna zadaća da pripremi izbore u siječnju iduće godine.

Prema Brahimijevom planu, privremena vlada bi se sastojala od predsjednika, premijera, dva potpredsjednika ili zamjenika premijera i vijeća ministara. Predviđena je i Nacionalna konferencija od oko 1.000 Iračana koja bi izabrala tijelo od možda stotinjak članova koje bi savjetovalo vladu "ali ne bi imalo zakonodavne ovlasti", rekao je Grossman.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više