SAD pokrenuo istragu protiv sina budućeg predsjednika Bidena

Foto: Epa

AMERIČKE savezne vlasti pokrenule su istragu poslovanja Huntera Bidena, sina budućeg predsjednika SAD-a, kazala je osoba koja je upućena u događaje, a prenosi CNN.

Federalni tužitelji u Delawareu, u suradnji s Agencijom za kriminalističku istragu IRS-a i FBI-jem, poslali su sudske pozive i zatražili razgovore o predmetu istrage.

"Ovo pitanje shvaćam vrlo ozbiljno"

CNN je ovaj tjedan kontaktirao Bidenovog odvjetnika i zatražio komentar o pokretanju istrage.

"Jučer sam prvi put saznao da je američko odvjetništvo u Delawareu obavijestilo mog pravnog savjetnika da istražuje moje porezne poslove. Ovo pitanje shvaćam vrlo ozbiljno, ali uvjeren sam da će profesionalni i objektivni pregled tih događaja pokazati da sam svoje poslove rješavao legalno i primjereno", naveo je Hunter Biden u izjavi.

Istražitelji provjeravaju više financijskih aktivnosti, uključujući i to jesu li Hunter Biden i njegovi suradnici kršili zakone o porezu i pranju novca u poslovnim odnosima u stranim zemljama, poglavito Kini.

Poklonjeni dijamant

Istraga je navodno započela još 2018., prije nego što je William Barr postao državni odvjetnik. Istraga bi trebala pokazati hoće li se novi predsjednik SAD-a držati svog obećanja da se neće miješati u poslove pravosuđa.

Istražitelji su, prema informacijama koje je dobio CNN, usredotočeni na poslovne aktivnosti Huntera Bidena povezane s Kinom. Za neke njegova poslovanja s Kinom javnost je već prije saznala kroz intervjue i dokumente koje su u rujnu objavili republikanci.

Prema tim dokumentima, Hunter Biden je nakon što je njegov otac napustio ured 2017. godine, radio na postizanju sporazuma s kineskim CEFC-om i ulaganju u američke energetske projekte.

Hunter Biden je 2017. dobio na poklon od osnivača i bivšeg predsjednika CEFC-a Ye Jianminga dijamant od 2,8 karata nakon poslovnog sastanka u Miamiju, a što je jedan od spekata istrage.

Različiti navodi o vrijednosti dijamanta

Biden je 2019. za časopis New Yorker dostavio račun o primanju dijamanta od Yea. Rekao je New Yorkeru da se osjećao neugodno kada je primio dijamant, da ga je dao suradnicima i da ne zna što su s njim učinili.

Hunter Biden rekao je New Yorkeru da je sporazum CEFC propao i da ne smatra da je Ye sumnjiva osoba. No, kineske vlasti su kasnije privele Yea zbog optužbi za korupciju.

Biden je u intervjuu ispričao kako se u to vrijeme borio s zlouporabom supstanci i kako je prolazio kroz razvod braka. Odvjetnici njegove bivše supruge su tijekom brakorazvodne parnice kazali da je Hunter primio na poklon dijamant u vrijednosti od 80.000 dolara. Biden je za New Yorker rekao da vrijedi oko 10.000 dolara.

Trump također bio na meti zbog poslovanja njegovog sina

U prosincu prošle godine Predstavnički dom pod većinskim demokratima je izglasao opoziv predsjednika Donalda Trumpa optužujući ga za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa zbog njegovih pokušaja da zamrzavanjem vojne pomoći Ukrajini izvrši pritisak na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsjednika SAD-a i poslovanje njegovog sina.

"Predsjednik Trump zlorabio je ovlasti, prekršio zakletvu i izdao našu naciju. Ovo je veliki trenutak za našu zemlju. U Sjedinjenim Američkim Državama nitko nije iznad zakona, pa ni predsjednik, objavio je tada na u Twitter Joe Biden.

U veljači ove godine, Senat je odbacio optužbe na račun predsjednika Trumpa.

Nova istraga o mogućoj poreznoj utaji Huntera Bidena pokreće se u trenutku kada njegov otac okuplja svoj kabinet.

Ako bi se istraga nastavila nakon što Joe Biden sljedeći mjesec prisegne za predsjednika, budući glavni državni tužitelj, kojega on odabere, nadzirao bi istragu protiv njegova sina.

Pročitajte više