SAD povisio stupanj pripravnosti na teroristički napad

AMERIČKA vlada povisila je u nedjelju stupanj pripravnosti na terorističke napade zabrinuta mogućnošću terorističkog napada u Sjedinjenim Državama ili na američke ciljeve u inozemstvu.

Izmjena dolazi u doba blagdana i pogodit će milijune putnika koji će biti podvrgnuti oštrijim mjerama sigurnosti u zračnim lukama i drugdje i potaknut će pojačane mjere nadzora i budnosti američkih sigurnosnih službi.

Američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge objavio je u nedjelju na konferenciji za novinare u Washingtonu da je povisio stupanj pripravnosti sa dosadašnjeg "povišenog" na "visoki".

Taj stupanj, narančasti, drugi je po visini na ljestvici od pet stupnjeva označenih bojama, koja je uspostavljena nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Do sada je bio žuti, srednji stupanj, a ovo je četvrti put da je američka vlada povisila stupanj pripravnosti na narančasti.

Ridge je rekao da su do povišenja stupnja doveli najnoviji obavještajni podaci koji ukazuju na povećanu opasnost od terorističkih napada "tijekom blagdana i nakon toga".

On je kazao kako je opasnost "možda veća sada nego u bilo koje vrijeme nakon 11. rujna 2001".

Ridge je posebice ukazao na zabrinutost od napada zrakoplovom.

"Znamo iz iskustva da povišena sigurnost koja se provodi kada se povisi stupanj prijetnje, zajedno s povišenjem budnosti, može poremetiti i odvratiti terorističke napade", rekao je on.

Prošloga tjedna američke sigurnosne službe upozorile su na opasnost od terorističkog napada na američke gradove New York, Washington, Los Angeles i druge tijekom blagdana, ali nisu rekli da će doći do promjene stupnja pripravnosti.

Pročitajte više