SAD pozdravio Annanovu rekciju na izvješće "Nafta za hranu"

Američki State Department pozdravio je u petak reakciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana na izvješće o zloporabama u UNovom iračkom programu Naftazahranu.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli pozdravio je Annanovu izjavu u kojoj je rekao da će poduzeti odgovarajuće mjere protiv UN-ovih dužnosnika koji su zloupotrijebili program.

"Mislim da je ovo jasna izjava interesa, obveze i odgovornosti sa strane čelništva Ujedinjenih naroda", rekao je Ereli novinarima.

On je kazao kako Annanova izjava pokazuje da on sebe smatra odgovornim za upravljanje programom Nafta-za-hranu.

Odbor UN-a imenovan da istraži navode o korupciji u programu Nafta-za-hranu optužio je u četvrtak u izvješću bivšeg direktora programa Benona Sevana da je pomogao tvrtki svoga prijatelja da dođe do ugovora za prodaju iračke nafte.

Temeljem izvješća Annan je najavio da će poduzeti stegovne mjere protiv Sevana kao i još jednog sadašnjeg dužnosnika UN-a Josepha Stephanidesa za kojega se navodi da je intervenirao kod izbora ugovarača za program, rekao je u petak Mark Malloch Brown, predstojnik Annanovog ureda.

Sevan, bivši dužnosnik s Cipra, je zanijekao da je ikada primio novac navodeći da je Istražni odbor morao naći nekoga da ga okrivi.

Izvješće koje je podnio čelnik Odbora Paul Volcker, bivši predsjednik Američke središnje banke, navelo je kako je UN-ov program Nafta-za-hranu narušen političkim protekcijama i lošom upravom.

Program Nafta-za-hranu, koji je započeo 1996., a okončan 2003., dopuštao je režimu Saddam Huseina da prodaje naftu i za dobivene prihode kupuje hranu i druge humanitarne potrepštine kako bi se olakšao život Iračana pod sankcijama UN-a uvedenim 1990.

Volcker je u privremenom izvješću, konačno slijedi u lipnju, naveo da su najozbiljnije kršenje sankcija UN-a predstavljale ilegalne prodaje iračke nafte izvan programa Nafta-za-hranu kojima je Husseinov režim zaradio 8 milijardi dolara.

Istraga američke CIA-e utvrdila je prošle godine da je irački režim na mitu od roba koje je kupovao i nafte koju je prodavao unutar programa zaradio još 1,7 milijardi dolara.

Istragu o korupciji u programu provodi i pet odbora američkog Kongresa.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više