SAD pozdravio predaju šestorice Hrvata iz BiH Haškom sudu

SJEDINJENE Države su u utorak pozdravile dragovoljnu predaju šestorice optuženih Hrvata iz BiH Haškom sudu i odale priznanje Hrvatskoj za ulogu koju je odigrala u tome.

"Sjedinjene Države pozdravljaju dragovoljnu predaju šestorice Hrvata iz BiH koje je optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", rekao je u priopćenju zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, optuženi za sudjelovanje u etničkom čišćenju muslimana u BiH tijekom sukoba 90-tih, dragovoljno su se predali Haškom sudu u ponedjeljak.

"Također odajemo priznanje za ulogu koju je hrvatska Vlada imala u olakšavanju njihovog izručenja i pozdravljamo napore hrvatske Vlade da surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju pokazane kroz ovaj čin", rekao je Ereli.

"Nastavljamo pozivati sve optuženike koji su na slobodi da se predaju, a sve države u regiji da u cijelosti surađuju sa Sudom, uključujući putem uhićenja i izručenja odbjeglih optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine", rekao je on.

Pročitajte više