SAD pozvao obje strane u Liberiji da prekinu borbe

BIJELA kuća je u utorak pozvala obje strane u Liberiji na prekid vojnih aktivnosti, ali predsjednik George W. Bush još nije donio odluku o slanju američkih mirovnih snaga u tu zemlju.

"Snažno osuđujemo najnoviji krug kršenja prekida vatre i širenje nasilja", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"I dalje pozivamo sve strane da odmah prekinu sve vojne aktivnosti i usredotoče se na mirovne pregovore", dodao je McClellan.

U napadu pobunjenika na glavni grad Monroviju u proteklih pet dana poginulo je više od 600 civila, procijenio je liberijski ministar obrane Daniel Chea.

Američki predsjednik je obećao potporu mirovnim snagama zapadnoafričkih zemalja koje bi tek trebale doći u Liberiju, ali je McClellan nagovijestio da Bush još nije donio odluku o tome, čak ni da li će SAD poslati borbene ili potporne snage.

"Nikakva odluka nije donesena", rekao je McClellan.

Bush očekuje da će Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) predvoditi mirovnu misiju za okončanje 14 godišnjeg građanskog rata u Liberiji, ali za sada nema naznaka da će skupina uskoro rasporediti mirovne snage u toj zemlji.

Američki helikopteri su u ponedjeljak dovezli 41 marinca u glavni grad Monroviju kao zaštitu američkom veleposlanstvu, a odvezli nekoliko desetaka Amerikanaca i djelatnika Ujedinjenih naroda. Dvije minobacačke granate pogodile su kompleks zgrada američkog veleposlanstva u najnovijim borbama pobunjenika Ujedinjenih Liberijaca za pomirbu i demokraciju (LURD) i snaga lojalnih predsjedniku Charlesu Tayloru.

Pentagon je tijekom vikenda poslao 4,500 marinaca na tri ratna broda u Sredozemno more kako bi mogli brže doći do Liberije u slučaju potrebe za evakuacijom Amerikanaca iz te zemlje ili zbog mirovne misije.

Pročitajte više