SAD predan partnerstvu s ujedinjenom Europom

SJEDINJENE Države ostaju predane partnerstvu s Europskom unijom koje je i dalje bitna snaga u svijetu, rekao je u utorak visoki dužnosnik State Departmenta.

Energija i nove inicijative s američko-europskog summita 25. lipnja u Washingtonu, s "novim obećanjima suradnje u neširenju oružja, protuterorizmu, regionalnim problemima i zrakoplovstvu, dokazuju da atlantsko partnerstvo ostaje vitalna snaga u svijetu. Mi ostajemo predani ovome partnerstvu s ujedinjenom Europom", rekao je zamjenik pomoćnika za europske i euroazijske poslove američkog državnog tajnika Charles Ries svjedočeći pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa.

On je odnose SAD-a i EU okarakterizirao kao "višestrane i veoma složene".

Ovi odnosi uključuju "cijeli niz međunarodnih gospodarskih i političkih pitanja", rekao je Ries. "Doslovce bilo koji važniji događaj u bilo kojoj zemlji svijeta bit će predmet konzultacija između SAD-a i EU, i gdje možemo naći zajednički jezik, suradnje i kordinirane akcije".

Ries je rekao kako područja transatlantske suradnje uključuju neširenje oružja, mirovni proces na Bliskom istoku, Balkan, borbu protiv terorizma i obnovu i izgradnju demokracije u Afganistanu i Iraku.

On je također pobrojao i područja sukoba između Sjedinjenih Država i EU, među kojima liberalizaciju i reformu poljoprivredne trgovine, vladinu regulaciju kemikalija, biotehnologiju i goveđe hormone, peradarstvo, financijske usluge i računovodstvo te sudjelovanje u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kojega EU priznaje i podupire, a SAD nije stranka Suda.

Pokazujući povezanost SAD-a i EU Ries je naveo kako trgovačka razmjena preko Atlantika iznosi godišnje skoro 500 milijardi dolara. Na zemlje EU-a otpada 65 posto stranih investicija u SAD, dok na SAD otpada 45 posto ulaganja u EU.

Ries je ocijenio kako će "blagostanje Europe i SAD-a, kao i cijeloga svijeta, ovisiti o sposobnosti nastavka suradnje i gospodarske međuovisnosti".

On je kazao kako SAD i EU unatoč nesuglasicama dijele zajedničke ciljeve i vrijednosti. "Postaje sve jasnije da ove ciljeve možemo postići jedino zajedničkim pristupom i zajedničkom akcijom SAD-a i EU. Odbacivanje jedno drugog je kontraproduktivno", kazao je Ries.

(Hina) sl sd

Pročitajte više