SAD predložile VS UN-a konačnu inačicu iračke rezolucije

AMERIČKI veleposlanik pri UN-u John Negroponte predstavio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda konačni nacrt rezolucije o Iraku i rekao da očekuje da će se o njoj glasovati do kraja tjedna.

Govoreći novinarima pred početak sastanka Vijeća sigurnosti Negroponte je rekao kako nacrt rezolucije predviđa ukidanje sankcija Iraku kako bi prihodi od nafte mogli ponovno podići iračku ekonomiju i da predviđa važnu ulogu predstavnika glavnog tajnika UN-a u Iraku.

Ova inačica rezolucije, koju predlažu Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, je revidirana nakon što su mnogi članovi Vijeća sigurnosti izrazili svoje primjedbe na prvi nacrt predstavljen prošloga tjedna.

Negroponte je rekao da rezolucija ostaje kod toga da koalicijske snage imaju odgovornost traženja oružja masovnog uništavanja u Iraku i da u skorijoj budućnosti ne predviđa nikakvu ulogu za UN-ove inspektore oružja.

Nova bi rezolucija zamijenila rezoluciju 687 u kojoj ukidanje sankcija vezuje za potvrdu inspektora UN-a da je Irak slobodan od oružja masovnog uništavanja.

Revidirani nacrt rezolucije podnesen je Vijeću sigurnosti "u plavom" što u UN-ovoj terminologiji znači da predlagači mogu tražiti glasovanje nakon 24 sata.

Vijeće sigurnosti će o izmijenjenom nacrtu rezolucije raspravljati u utorak.

Predsjednik Vijeća, pakistanski veleposlanik Munir Akram je rekao novinarima nakon sjednice u ponedjeljak kako su u nacrtu rezolucije napravljene "važne izmjene" koje treba izučiti.

Negroponte nije isključio da se i ovaj nacrt rezolucije može mijenjati, ali je napomenuo da stavljajući je "u plavo" predlagači signaliziraju "da su koliko su mogli izašli u susret brigama koje su izrazila druga izaslanstva".

Američki veleposlanik je rekao kako će rezolucija dati glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu i Ujedinjenim narodima "vitalnu ulogu na humanitarnom području", u olakšavanju uspostave demokratske vlasti u Iraku i u zaštiti ljudskih prava.

"Smatramo to veoma snažnom ulogom", rekao je Negroponte.

Pročitajte više