SAD prijeti ozbiljnim posljedicama Sjevernoj Koreji

STATE Department izdao je jučer Sjevernoj Koreji upozorenje o "ozbiljnim posljedicama" po diplomatske napore koje će je zateći ako izvede i drugi nuklearni pokus.

Posljednjih dana iz Južne Koreje dolaze izvješća o pojačanoj aktivnosti na lokaciji na kojoj je detonirana prva sjevernokorejska nuklearna bomba, no ne postoje dokazi da bi se mogao izvesti novi pokus. Podsjetimo, Sjeverna Koreja je svoj prvi nuklearni test izvela 9. listopada prošle godine i time izazvala nesigurnost cijelog Pacifika, a posebice svojih susjeda.

"Nemamo indikacija da se sprema novi takav test", izjavio je južnokorejski ministar vanjskih poslova Song Min-soon, nakon što se susreo s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Rice je rekla kako službeni Pyongyang zasigurno zna da bi takav test "produbio njihovu izolaciju".

Iako su šesterostrani pregovori između dviju Koreja, Kine, Japana, Rusije i SAD-a u posljednjem krugu tokom prosinca u Pekingu propali, američki dužnosnici dali su do znanja da su spremni na nastavak pregovora s Pyongyangom u slučaju da isti pokaže volju da ispoštuje sporazum o prekidu svog nuklearnog programa. Naravno, novi bi nuklearni pokus Sjeverne Koreje bio iznimno nepoželjan.

Šesterostrani pregovori zamišljeni su kao način da se sprovede sporazum potpisan 19. rujna 2005., a kojim se Sjeverna Koreja obvezuje na odricanje od nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih programa. U zamjenu, ostale države obećale su ekonomsku, političku i sigurnosnu potporu toj azijskoj zemlji.

Napredak u pregovorima postoji

Iako je posljednji krug pregovora propao, Rice smatra kako je napretka bilo. "...ako pogledate zadnji krug pregovora, zaista je postavljen temelj koji bi mogao biti koristan za potencijalne ishode", izjavila je Rice na konferenciji za novinare.

Song se složio i dodao: "Sada je red na Sjevernoj Koreji da nam ponudi pozitivan i realan odgovor na prijedloge podastrte u Pekingu."

U priopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA upozorava se južne susjede (s kojima su još službeno u ratu), da ne glasuju za konzervativnu oporbu na predsjedničkim izborima u prosincu. U protivnom, to bi dovelo do opstrukcije u suradnji i "nametnulo nuklearni holokaust"!

E.A.J.

Pročitajte više