SAD SJEVERNOJ KOREJI PRIJETI RATOM Američki državni tajnik: "Napad je realna opcija"

Foto:Hina, YouTube

VOJNA akcija protiv Sjeverne Koreje je "opcija koja je na stolu", rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson, prenosi BBC. On je to rekao tijekom svog posjeta Južnoj Koreji.

Dodao je i da je politika "strateškog strpljenja" gotova, a SAD razmatra nove diplomatske, sigurnosne i ekonomske mjere.

Tillerson je tijekom svog posjeta posjetio i Demilitariziranu zonu, područje koje već desetljećima razdvaja dvije Koreje.

"Naravno, ne želimo vojnu akciju, ne želimo da do toga dođe", rekao je Tillerson.

"No, ako oni nastave prijetiti svojim oružanim programom do levela kad ćemo pomisliti da je potrebna akcija, onda će i to biti opcija", rekao je Tillerson.

Prije nego je Trump preuzeo vlast brojni su analitičari govorili da će upravo Sjeverna Koreja biti prvi problem nove administracije.

Japan izvodi vježbe iz straha od Sjeverne Koreje

Upozorenja na razglasu i sirene prestrašile su danas građane japanskog poluotoka Oga kada je započela prva vježba evakuacije civila u tom području, prenosi Reuters.

Vježba je organizirana više od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala 4 balističke rakete u more pokraj sjeverozapadne obale Japana. Tada je jedna od raketa sletjela oko 200 km od grada Oga.

Evakuacijska vježba izvedena je za slučaj da Sjeverna Koreja ispali balističke rakete na japanske otoke.


Tijekom vježbe na razglasu je objavljeno: "Raketa je pala 20 km od granice poluotoka Oga. Vlada istražuje štetu".

Stanovnici poluotoka zaputili su se u evakuacijski centar opremljen priborom za hitne slučajeve te zaštitnom opremom.

"Vidio sam kako rakete lete između stranih država na televiziji, ali nikada nisam pomislio da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi nama", izjavio je 73-godišnji sudionik vježbe Hideo Motokawa.

Službenici kažu da je vježba organizirana zbog sve veće zabrinutosti oko situacije i sigurnosti u regiji.

Lokalni nadzornik za sigurnost Osamu Saito izjavio je: "Ovih dana je sve moguće i apsolutna je istina da ne možemo predvidjeti ponašanje susjednih zemalja".

Sjeverna Koreja razvija nuklearne rakete unatoč odluci i sankcijama UN-ovog Vijeća za sigurnost. Država također provodi nuklearne testove koje je američki državni tajnik Rex Tillerson nazvao "prijetnjom koja stalno raste".
 

Pročitajte više