SAD pripremaju novu rezoluciju UN-a o Iraku

NOVA rezolucija, koja će zahtijevati razoružanje Iraka i zatražiti da Vijeće sigurnosti stane iza svojih prijašnjih odluka bit će predložena uskoro, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta.

´Nova rezolucija bi mogla biti predložena uskoro, što prije to bolje´, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Richard Boucher.

Nova rezolucija, na kojoj se još radi, bi trebala biti slična prethodnoj Rezoluciji 1441 usvojenoj u studenom prošle godine i upozoriti Irak na ´ozbiljne posljedice´ ukoliko se ne razoruža, kazao je Boucher.

On je rekao da će to biti još jedna poruka Iraku da treba izvršiti zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a i da vrijeme za to istječe.

Boucher je rekao da je cilj druge rezolucije da Vijeće sigurnosti stane iza svojih ranijih zahtjeva da se Irak razoruža i da će ako to ne učini slijediti ´ozbiljne posljedice´ što je eufemizam za vojnu akciju.

´Radi se o tome hoće li Vijeće sigurnosti pogledati činjenice i odlučiti što dalje´, kazao je on.

On je rekao da Irak već 12 godina ne provodi odluke Vijeća sigurnosti i da se Vijeće mora s time suočiti.

Sjedinjene Države drže da ne trebaju nužno drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti za vojnu akciju u Iraku jer Rezolucija 1441 daje za to već dovoljno ovlasti.

´Mi ne trebamo drugu rezoluciju,´ rekao je u utorak američki predsjednik George W. Bush, ´ali želimo raditi s našim prijateljima i saveznicima i vidjeti možemo li dobiti drugu rezoluciju´.

´Što se mene tiče ona nije neophodna,´ dodao je on.

Sjedinjene Države i Velika Britanija namjeravaju predložiti drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi proglasila da Irak ne poštuje odluke UN-a i ne razoružava se i odobrila ´ozbiljne posljedice´ ukoliko Saddam nastavi opirati se.

Sjedinjene Države istodobno namjeravaju predložiti niz ključnih testova, među kojima letove zrakoplova U-2, privatne razgovore s iračkim znanstvenicima i uništavanje raketa nedopuštenog dometa, koje bi Irak trebao zadovoljiti u naredna dva tjedna i koji bi trebali pokazati stvarnu želju Saddama Hussina da se razoruža.

Boucher je kazao kako se na sadržaju rezolucije još uvijek radi i da još nije odlučeno tko će je predložiti.

Pročitajte više