SAD: Pyongyang krenuo opasnim smjerom

WASHINGTON je ocijenio da je stanje u Sjevernoj Koreji ´vrlo ozbiljno´ i da je Pyongyang krenuo opasnim smjerom nakon što je odlučio odustati od sporazuma koji su jamčili da neće razvijati nuklearno oružje.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld primio je u Washingtonu svog južnokorejskog kolegu Lee Juna dan nakon što je Sjeverna Koreja odbacila poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da dopusti inspekciju svog nuklearnog programa.

´Nema sumnje da je situacija u Sjevernoj Koreji vrlo ozbiljna. Oni su narušili nekoliko sporazuma i nastavljaju vrlo opasnim smjerom´, rekao je novinarima nakon sastanka Rumsfeld.

Sjeverna Koreja je u listopadu obznanila da je u tajnosti obogaćivala uran za nuklearano oružje, ne želeći ni potvrditi ni zanijekati da ga posjeduje.

´Sjevernokorejsko nuklearano pitanje ozbiljan je problem koji prijeti miru na Korejskom poluotoku, u sjeveroistočnij Aziji i u svijetu. I to se ne može tolerirati ni pod kakvim okolnostima´, rekao je južnokorjski ministar obrane Lee Jun.

Pročitajte više